Badrum: Före/efter & budget

Här kan ni följa badrumsbygget från ett gammalt koka-kyrkkaffe-kök till ett modernt badrum, precis som vi själva ville ha det. Badrumsrenoveringar är ju som många vet väldigt kostsamma, men om man kan göra mycket själv så kan man lägga mer pengar på lyxiga material.

Vi tog in hjälp till att sätta tätskikt & plattor samt att dra en del avlopp & vatten. Resten gjorde vi själva. Med facit i hand kunde vi gjort mycket mer själva, men just då hade vi inte den erfarenheten att våga göra det själva.

När vi precis hade köpt huset så såg badrummet ut såhär. Det var ett kök där man kunde koka kyrkkaffe. Föreståndarinnan för missionshuset hade ett eget litet kök med en järnspis på övervåningen, så detta var nog mer till för församlingen.

Det fina serveringsskåpet monterade vi försiktigt ner i delar för att sedan montera upp i matsalen.

Blivande badrum innan rivning

Så här skissade vi upp badrummet i ett tidigt skede, och det blev ju faktiskt rätt likt. Det var skönt att ha en skiss att gå efter när man skulle försöka placera ut alla grejer och tidigt veta var avlopp och vattenrör skulle komma ut.

Skiss på blivande badrum

Med allt rivet satte vi formplywood längs väggarna, fyllde upp med en del makadam som dränerande material i botten och här är vatten och avlopp precis draget.

Avlopp och vattenrör innan gjutning

Vi la frigolit som isolering på marken och gjöt sedan en betongplatta som golv. Först var vi inne på att ha träbjälklag även i badrummet, men vi är väldigt glada att vi ändrade oss! En gjuten platta är fantastiskt, och framför allt i badrum.

Gjutning av betongplatta Betongplatta gjuten

Drömmen om en kamin i badrummet skulle bli verklighet och Nicklas började putsa ut den väldigt ojämna murstocken så att den skulle gå i liv med väggarna vi skulle bygga på. Det tog otroligt lång tid, han höll nog på nästan en vecka med att få till det, men resultatet blev perfekt!

Putsad murstock Murstock spacklad med våtrumsspackel

Vi flytspacklade golvet. Anledningen till att vi har skruvat våtrumsgipsen bara där nere är att vi fick bråttom att flytspackla och hann inte skiva hela badrummet innan, vilket annars hade varit lättare såklart.

Flytspackel

Väggarna gipsades med våtrumsgips och vi hade valt att inte ha hela väggarna kalklade. Alla har dock tätskikt, så den övre delen har Jotuns våtrumssystem, och den nedre delen som skall kaklas har Finjas tätskiktsduk.

Två tätskikt

I de andra rummen har vi låtit de gamla taken vara helt orörda, men i badrummet valde vi att sätta upp ett nytt tak. Då kunde vi också passa på att sätta in en inbyggd högtalare i taket. I efterhand är det ett av de bästa valen vi gjort. Musik när man ligger i badkaret är guld värt!

Högtalare i pärlspontstak Kakling badrumsväggar

Plattsättningen klar och vi kunde börja montera saker.
Luckan som är under handdukstorken är en lucka in under trappen. Där har vi ett utrymme där allt vatten kommer in i huset och fördelas ut till de olika rummen. Värmepannan är i ett annat hus, så vi har lagt ner en kulvert i marken som då kommer upp här under trappen.

Dubbla handfat i badrum

Och nu, några månader senare står badrummet helt klart.
Vi har hunnit bo in oss, bada i badkaret, elda i kaminen och allt som vi drömt om.

Har man bott i ett övergivet hus utan rent vatten och ha fått duscha i en kall utomhusdusch så är det en riktig milstolpe att ha ett färdigt badrum!

DSC02363 DSC02295 DSC02323 DSC02370DSC02443 DSC02436 DSC02345 DSC02408

Så vad kostade kalaset? Jo, för 162,187:- fick vi vårt färdiga badrum! Det skulle gått att göra lite billigare om vi satt plattorna och dragit vattnet själva, men det är ändå skönt att inte göra allting. Och till nästa hus vet vi ju nu hur man gör.

Gjutning betongplatta 14,843 kr
Flytspackling 6,886 kr
Tätskikt & plattsättare 33,409 kr
Tak 2,204 kr
Väggar (reglar & skivor) 8,303 kr
Färg 3,540 kr
El & belysning 2,500 kr
Kakel & klinker 24,945 kr
Övriga snickerier 1,663 kr
WC-stol 3,661 kr
Badkar, inkl. blandare 11,809 kr
Dusch 6,936 kr
Blandare 3,539 kr
Kommoder 19,162 kr
Kamin 15,321 kr
Ventilation 840 kr
Övrigt 2,626 kr
Totalt 162,187 kr

17 Kommentarer

 1. Hans

  Mycket fint badrum! Får man fråga vad ni använt för kakel/kakellist? Har mycket svårt att hitta med ”rätt” fasning och tillhörande list till vårt nya badrum och det här ser helt rätt ut!

  • Carl-Johan

   Hej Hans,
   Tack, det var kul att höra! Tyvärr kommer jag inte ihåg exakt vad det heter, men det kommer från Kakelspecialisten och frågade man efter kakellister där så fann det inte så många olika i den stilen har jag för mig, utan det var lätt att hitta rätt!

 2. Helt underbart fint! Vi håller också på och gör ett badrum i gammal stil. Jag tycker klinker ni valt det väldigt fin ut. Får man fråga vad det är för märke och var ni köpt den?
  Mvh Ida

  • Carl-Johan

   Klinkern är köpt från Kakelspecialisten och kostade runt 900:- per kvadratmeter om jag inte missminner mig. Märke vet jag ej. Men det fanns inte så många att välja på i den storleken. För oss var det viktigt att välja såpass små plattor till hela golvet för att slippa byta till mindre plattor i duschen där vi har fall och stora plattor en hade gått att använda.

 3. Vad fint! Vi ska också göra något likadant. Var köpte ni kommoder?

  • Carl-Johan

   Hej Kim! Tack, och vad roligt att ni har ett liknande projekt på gång.
   Kommoderna är från Nacka byggnadsvård och heter ”Edwardian”. De finns att köpa där för dryga 7.000:- / styck. Vi fick rabatt då vi köpte så mycket till badrummet därifrån, så prova ni också.

 4. Härligt badrum! Jag är på jakt efter en rund spegel till vårt nya badrum, var har du köpt dina?

  • Carl-Johan

   Hej Ida, vad roligt!
   Speglarna är enkla speglar från IKEA. De heter KOLJA och verkar kosta 199:- / styck. Vi limmade upp våra med ett starkt montagelim. Först provade vi att sätta upp dem med självhäftande kuddar som är till för att hänga upp just speglar, men de ramlade ner bägge två, så ett bra lim är att rekommendera!

 5. Elin

  Hej! Så fint, vad använde ni för färg?

 6. Annelie

  Hej
  Jättefint Badrum. Är golvet äkta marmor? Vill också ha marmorgolv i mitt badrum men är rädd för att det är svårskött. Hittar dock inte någon fejkmarmor som är snygg.
  Annelie

  • Carl-Johan

   Hej Annelie,
   Tack! Ja, det är äkta marmor. Kommer från Kakelspecialisten.
   Det är inte alls svårskött. Vi svabbar med vanlig såpa bara. De verkar ha någon behandling på sig, så under de två år vi haft golvet har det inte fått några fläckar alls. Det enda man märker i efterhand är att vi valde nog lite för ljus fog, för den blir lätt smutsig där man går mycket.

 7. Vilken underbart badrum ni fått till! Superfint och mycket inspirerande. Skulle ni vilja vara med hos oss i vår ”Hemma hos”- del? Vi tror våra läsare skulle älska er stil! Kika in på http://www.badrumsdrommar.se och hör gärna av er.

  • Carl-Johan

   Hej Noemi & Therese,
   Vad roligt att ni tycker det! Det vill vi gärna.
   Mejlar er så pratar vi vidare.
   Hälsningar, Carl-Johan

 8. malin

  Hej! Vilket vackert badrum! Jag är nyfiken på färgkoden på väggfärgen. :) Hälsningar Malin

Kommentera