Badrumsbygge

Badrummet är ju ett rum där man behöver skärpa sig och vara rätt noggrann då det finns mycket regler att hålla sig till. Vi har tagit in folk för att göra rördragningen, flytspacklingen, tätskiktet och plattsättningen. Mest för att vi inte hade gjort något av dessa förut men i efterhand kunde vi nog gjort flytspackling och tätskikt själva medans vi är otroligt glada att vi inte satte plattorna själva.

Flytspacklingen gjordes av Daniels kompis som kom över en söndag och spacklade. Per som gjutit betongplattan får här mycket beröm då det var så rakt och bra att inte ens hälften av det inköpta flytspacklet gick åt. Bra Per!

 

bild kopia 41

 

Badrummet var också det enda rum på nedervåningen där vi gjorde ett nytt tak då både Stora och Lilla salen fick behålla de gamla slitna vackra taken. Vi sänkte taket med 45 mm och spikade på ny pärlspont som målats i en grön kulör. Den gröna kulören påminner mycket om den som tidigare var i detta rum men just denna är faktiskt hittad från Lovisa & Matthies vackra gröna skåp som vi scannat in och fått rätt på kulören ifrån.

Lådan i taket med hål i är plats för en inbyggd högtalare. Självklart skall man ju kunna ligga i badkaret och lyssna på musik!

 

bild kopia 32

 

Då vi inte ville ha helkaklat badrum utan få en mer gammeldags känsla med halvkaklat så har vi använt oss utav två tätskiktssystem som överlappar varandra. Det övre lagret är Jotuns system där man tapetserar en väv med våtrumslim på bägge sidor och sedan målar två vändor med en våtrumsfärg. Det undre lagret är från Finja och är ett klassiskt tätskikt som man har bakom kakel. Det viktiga var väl här att de överlappade varandra så att om vatten rinner på den målade väggen så skall det inte kunna komma in i någon skarv bakom kaklet.

 

bild kopia 26

 

Niklas tjej är plattsättare och undra om vi är glada för det? Martina är en kombinerad plattsättare/perfektionist vilket är en mycket bra kombination. Vi har i skrivande stund inte hittat en enda kakelplatta som sitter aningens snett eller längre ut än någon annan. Hade vi gjort det själva hade man nog inte hittat en enda kakelplatta som suttit rakt, så vi är mycket glada att hon kunde ta sig an detta projekt!

På väggarna sitter vanligt fasetterat tegelstensformat kakel omlott och på golvet sitter 10×10-plattor av carraramarmor, allt från Kakelspecialisten.

Sedan började ett race av monterande av dusch, blandare, handfat och badkar. Det mesta kommer från Nacka byggnadsvård förutom badkaret som kommer från Hafa men som vi fyndade på Blocket.

 

bild kopia 25

bild kopia 15

bild kopia 14

 

bild kopia 7

bild kopia 13

 

 

I väntan på kaminen så fick en stol stå bredvid badkaret. Rätt trevligt faktiskt att kunna sitta där. Synd att badrummet inte blev större så vi kunde haft både stol och kamin. Taklampan är arvegods från Carl-Johans morfar som vi dragit in ny el i. Den ger ett riktigt härligt skuggspel på väggarna som vi väntat på att se så det var väldigt roligt att kunna packa upp och montera den.

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

bild-12

 

Och tillslut anlände kaminen och Carl-Johan tog en kväll efter jobbet och installerade den. Det är lätt att bli bortskämd i det här huset när man för sin byggbudget kan köpa sådana här härliga saker som en kamin till badrummet! Det tog inte många timmar innan första brasan var tänd och badet upptappat. Vi är väldigt, väldigt glada över de timmar som gått åt fixandet från att vara en sned murstock till att bli en slät badrumsvägg för det är helt fantastiskt att ha en kamin!

 

bild-10

bild-11

8 Kommentarer

 1. Coolt med kamin i badrum. Fint ni har gjort

  • Carl-Johan

   Ja, det är helt fantastiskt! Borde vara standard i alla badrum.
   Tack, det var roligt att du tycker det!

 2. Åh så fint ert badrum blev! Ni har verkligen fått till det med materialvalen, ser så mysigt, fräscht men passar ändå in i huset perfekt :-)
  Jag visade bilderna för mina sambo som älskade den gröna färgnyansen ni valt. Är det samma nyans på både väggar och tak? Hoppas att ni vill dela med er av den underbara färgnyansen/produkt som ni avvänt er av :-)

  Önskar er lycka till med den fortsatta renoveringen. Är så intressant att få följa med :-)

  • Carl-Johan

   Hej Jennifer,
   Tack det var roligt att höra! Vet inte om vi hann skriva det men det finns en historia med kulören på väggarna. Vi var hemma hos två kompisar som också håller på att renovera ett gammalt hus och de hade en gammal skänk i en fantastiskt grön färg. Vi lånade med oss en låda därifrån och skannade hos färgaffären för att få fram NCS-koden. Det är samma kulör på både väggar och den är NCS S3010-G50Y.

 3. Så underbart mysigt får jag fråga vad ni har köpt erat badkar för jag har just plockat bort mitt och vill ha ett trekantigt men när jag såg detta så blev jag kär ;)

  • Carl-Johan

   Hej!
   Det heter Hampton och kommer från Hafa. Vi hade spanat in detta och också blivit kära då det inte står på tassar (så man slipper se avloppet) samt att det är symmetriskt – snyggt plus att man kan ligga åt bägge hållen när man badar.
   Vi hade turen att hitta just detta oanvänt på Blocket, så kolla där om du inte vill betala nypris.

 4. Sara

  Letar inspiration till vår badrumsrenovering och hitta detta! Så fint! Var köpte ni er kakellist? Skulle passa perfekt hos oss!
  Tack!

  • Carl-Johan

   Hallå Sara,
   Kakellisten kommer från Kakelspecialisten, men har för mig det var beställningsvara. Kolla med dem!

Kommentera