Det har snart blivit dags för att byta tak. Längre fram någon gång i framtiden har vi ju också tänkt att man skulle kunna göra något av vinden.

Stora salen (som befinner sig under vinden) är ett stort rum på cirka 7×7 meter utan att ha några som helst stolpar eller stöd för taket. Denna spännvidd är ganska imponerande med tanke på att huset är byggt för 125 år sedan.

Takstolarna ligger ju åt ett håll, ni kan ju se vilket. Åt andra hållet inne i takstolarna ligger två fackverk som vilar på ytterväggen som syns på bilden nedan och mellanväggen, egentligen den enda väggen som finns i huset.

Vi tog in en konstruktör som räknade på det och för att byta ut dessa och gärna kunna sätta dem lite längre ut mot långsidorna av huset (för att en eventuell vind skall bli så stor som möjligt) så gäller det att ta till sjukt stora dimensioner.

Vi sågade upp ett hål i mitten där vi tog ut allt sågspån, och två hål där vardera limträbalk skall lyftas in.

IMG_5889

När (om?) balkarna väl är på plats så behöver de gamla fackverken sågas av och tas ut innan vi kan fästa in allt helt klart. Därför behövde vi stämpa upp taket inifrån.

IMG_5888

Vi hade förvarnat kranbilschauffören att det kan ta tid… Ingen visste nog riktigt hur lång tid det skulle ta.

90×720 är riktiga as till limträbalkar. Och dessa skulle finliras in i små små hål i fasaden. Till råga på allt var det en väldigt blåsig dag.

IMG_5892 IMG_5891

Fyra timmar senare var de på plats och vi kunde ta bort de gamla fackverken.
När han släppte ner sista balken hördes ett kras från nedervåningen. Fan också.

Men som tur var så var det bara en klocka som ramlat ner… Det var det värt. För nu är de inne i huset! Vi behöver inte vara oroliga för att innertaket skall rasa in längre och om vi vill så kan vi hänga på en liten vindsvåning på dessa limträbalkar. Succé!

IMG_5894 IMG_5893