När vi hade ställningen på plats runt huset så passade vi på att göra en sak vi väntat med ett år – att byta panelen på gaveln. Vi satte också in två fönster istället för ett. Anledning? Det är komplicerat…

Förra året när vi målade om huset så blev vi glatt överraskade över i vilket bra skick panelen verkligen är. Vi måste ändå komma ihåg att den är över 125 år gammal. På de platser vi behövt sätta sågen i den så har det varit stenhårt och snustorrt. Mycket skönt att som husägare känna detta.

Gaveln som vätter västerut var däremot i sämre skick. Träet var egentligen inte så dåligt, men vädret och läget hade tagit hårt på färgen som hade spruckit och bubblat sig, och något man sedan bara målat över, över och över i flera år. Så den var inte direkt slät utan fylld av sprickor och massa ställen där fukt kunde krypa in. Detta projekt hade dock pausats i väntan på bättre läge, och när vi ändå hade byggnadsställningen uppe för att byta tak så måste man ju säga att det bättre läget hade infunnit sig.

IMG_6001

Vi rev ner den gamla panelen och fick plötsligt en väldigt ljus vind. Vad kan man göra för coolt av det här tänkte vi och började fundera på hela väggar i glas, men man måste vara lite realistisk också. Det är ju faktiskt en gammal kyrka vi renoverar.

De två fönstren som skulle in då? Jo, så är är det. Vi byggde ju förut en egen köksfläkt, som finns i mitten av gaveln rakt under denna vind. Och då det enda vi hatar mer än stekos i vardagsrummet är att ha en fläkt som låter högt. Valet hade då kommit på att montera fläktmotorn uppe på vinden istället, så det enda som sitter i köket är själva filtret och en knappsats som styr motorn som skall ligga här på vinden.

Tidigare satt ett fönster i mitten av gaveln, men vi ansökte om ändring i vårt bygglov så vi kunde sätta in två fönster istället, så att fläktkanalen kan då upp mellan dem istället för rakt över fönstret om vi bara skulle ha ett.

IMG_6008 IMG_6009

Sagt och gjort reglade vi upp för två fönster. Även dessa köpte vi från Kronfönster och de är fasta, då de kommer komma på en så låg höjd från golvet på en eventuell vind. Sedan har vi också bett om att de skulle göra dem med laminerat glas så ett barn inte skulle kunna ramla in i det och skada sig.

På denna gavel skulle vi också sätta upp antennen. Antenn är ju en väldigt ful detalj på ett hus, men väldigt behövlig. Vi hade förut haft den på skorstenen, men det passade sig inte tycket vi nu när vi gjort en så fin plåtinklädd skorsten. Och som ni kan se på antennen blev den rätt sotig av att sitta där, så vi bestämde oss för att sätta den på gaveln istället.

Hur gör man då ett snyggt antennfäste? Mja, vi snidade till några brädor så att de skulle påminna om fönsterfoderna och det blev ett rätt bra antennfäste tyckte vi.

IMG_6023

Nu är det bara lite panel kvar där uppe också, så är gaveln som ny!
Även om ställningen varit ovärderlig att ha, så längtar vi nu till den försvinner så vi får se vårt ‘nya’ hus!

IMG_6024