Det stora taket är färdigt och ställningarna är borta sedan länge och nu har vi ju vårt lilla entrétak kvar att byta ut. Vi fick en idé om att samtidigt gjuta en liten bredare del på trappan, så att man i framtiden kanske kan ha en bänk där, sitta och knyta skorna eller bara ha en plats under tak att vara på precis utanför dörren.

Så här såg entrén ut när det stora taket var bytt:

Plåttak och entrétak

Då vi bägge jobbar på heltid nu är det svårt att hitta tiden för att bygga. En vardagskväll hade vi lite energi kvar efter jobbet och fick för oss att bygga formen för själva gjutningen av entrén. Tyvärr blir det mörkt tidigt nu, men med många lampor här och var så fick vi till formen ändå.

IMG_9779 Farstu under takbyte

Formen bestod av formplywood och hölls på plats av glespanel som vi slog ner i marken. Den gamla gjutna trappan fick stå kvar och vi gjöt alltså på en liten bit i samma nivå som det högsta trappsteget. Samtidigt som vi gjöt grindstolparna passade vi på att gjuta entrén också och för att det inte skulle gå åt så mycket betong så la vi i frigolitskivor i mitten.

Sedan blev det dags för taket. Vi rev bort den gamla plåten, tillverkade en liten takstol som skulle stå på två 90×90-stolpar ungefär en meter utanför fasaden.

Entrétak får ny takstol.

På med ny råspont och det börjar se ut som ett tag.
Dags att kapa rent kanterna och sedan lägga på papp och plåt. Vi lägger samma papp och plåt som på resten av huset – T-Tak Evo och Lindab SRP Click.

Råspont på entrétak

Nu börjar huset verkligen se fint ut med ett nytt entrétak också!
Nästa projekt blir att måla stolparna och under taket samt att bygga något räcke, men det får vi nog vänta med till våren för nu är det snart för kallt för att måla.

Nytt plåttak på hus och farstu Nytt plåttak på farstu