Färdigmålat

Två helger har nu gått åt att måla väggar och tak samt diverse småpyssel som snickerier och liknande. Det tar lång tid med många lager och torktider emellan men bra blir det!

Väggarna är nu nuderosa i kulören NCS S1010-Y70R. Det krävdes tre lager innan det täckte väggarna ordentligt, på grund utav att vi tapetserat med mikrolit. Vi har nu fått målartipset att grunda den vått-i-vått med vävlim direkt efter man satt upp den, något som vi skall prova i de andra rummen. Vävlimmet är ju billigare än färgen så bör bli en billigare lösning.

 

2222222222

555555555555

 

Äntligen fick vi sätta upp våra eluttag i porslin. Det första gick sönder direkt under monteringen, men nu vet vi att man inte får skruva mittskruven så hårt…

I trapphuset, precis innan man kommer in i rummet har vi satt strömbrytaren till takbelysningen. I denna porslinsserie finns ingen riktig dimmer utan det vi har är en återfjädrande tryckknapp och sedan ligger själva dimmern infälld i den första dosan i taket istället. Man trycker en gång för att tända och håller inne för att dimmra upp och ner. Funkar bra.

 

6666666666666

 

Lamporna i taket har vi också fått upp och det är totalt sex stycken porslinssocklar med nakna glödlampor på den platta delen av taket. Socklarna kommer från Ifö och är en gammal klassisk modell.

 

1111111111

33333333333

 

I den lilla nischen i väggen hade vi tidigare valt att inte sätta gips. Vi hade planer att bygga in något skåp eller lådor av någon sort där, men under vägen beslutade vi oss för att sätta pärlspont på väggarna som det var där förut. Så hänger det utrymmet ihop lite med trappen också.

Ett kopparrör (som man annars har som vattenrör) får agera klädstång för Saras snyggaste klänningar. Vi funderar på en glasskiva ovanför där man kan ha smycken.

 

ffefe

bild-9

 

Dörren in till övervåningen är av massivt trä och fin i grunden. Vi tror den kom dit någon gång på 40-talet när man renoverade kyrkan. Vi provade att slipa ner färgen på den men många lager oljefärg gick knappt att slipa ner. Istället tog vi dit en Speedheater som är en färgvärmare som man ställer ovanpå en yta, låter den värme den gamla färgen tills den börjar bubbla för att sedan skrapa bort den. Sedan slipade vi av dörren och grundmålade den med kvist- & spärrgrund. Sedan är det dags för två lager snickerifärg innan den kommer på plats.

 

bild-7

 

Det finns sina fördelar med att ha en tom kyrksal. Till exempel när man skall måla alla lister.
Vi hittade lister och socklar liknande de vi haft förut som Nacka Trä hyvlar. Fanns på ByggOle som standardsortiment till vår glädje. Vi köpte dem helt omålade så ett lager Kvist- & spärrgrund och sedan ett lager snickerifärg innan de sattes upp. På plats sätter vi sedan latex i kanterna och målar ytterligare ett lager med snickerifärg.

 

bild-6

bild-8

bild-10

4 Kommentarer

 1. Helt fantastiskt jobb ni har gjort och gör!

 2. Blir jättefint. Bra hantverk också :)

 3. Kul projekt ni skaffat er :)
  Min Lerkilsrenovering är ju inte fullt så avancerad…ännu

  • Carl-Johan

   Hallå Martin,
   Tack! Projekt är verkligen vad det är…
   Säg inte det. När man väl börjar riva så går det fort tills det blir ett avancerat och stort projekt. Vi kommer och hjälper till! Ska bara göra klart detta först…

Kommentera