Fönster på insidan

 

Fönstren har suttit på plats sedan länge men vi har inte prioriterat att göra insadling och foder förrän nu. Vi köpta samma fönsterfoder som vi hade till övervåningen och kostade på oss en leverans på dessa och alla golvsocklar då det är skönt att få dem hem i så långa längder som möjligt.

Vi har valt att göra sidor och toppen i MDF så det blir släta fina ytor. Nere där det blir fönsterbräda har vi istället valt en limträskiva eller ”hobbyskiva” som det kallas ibland för att få träkänslan och se ådringen genom färgen. För att komma ut i rätt nivå på sidorna kapade vi till MDF-bitar och limmade och spikade upp dem. Utanpå detta satte vi sedan 16 mm tjock MDF.

 

bild-12

bild-11

 

Sara hade förmålat alla foder så de var bara att spika upp. Vi har åtta fönster på nedervåningen men tog fyra åt gången, annars hade det blivit för stort projekt. Fodren är målade i NCS S0502-Y, samma som fönstren med glans 40.

 

bild-10

 

På Nacka byggnadsvård fick vi tag på dessa lister som kanske heter något i stil med fönsterbänksprofil eller något liknande? Hur som helst kapade vi dem i 45 graders vinkel, kapade till små bitar i samma vinkel och limmade samt sköt fast för att göra snygga avslut på kanterna.

 

bild-9

bild-8

 

Dessa limmade vi fast med trälim och tvingade på plats då de var ganska böjda. Med tre skruv i nederkant och i press med limmet så höll de ändå sig raka tillslut. Vi la i lite snickerispackel i glipan som fanns på vissa ställen och slipade sedan ner denna innan det var dags för kvistlack av fönsterbrädan.

 

bild-6

bild-5

bild-4

 

Vi maskerade fönster någon millimeter in, drog en latexfog i alla hörn och mot fönstret och målade sedan alltihop i samma kulör som fodren och fönstret. Med vit färg på fönsterbrädan framhävdes verkligen profilen och det blev mycket fint!

Känns som vi är på jobbet med tidspress för precis när färgen blev yttorr satte vi upp en krok i varje fönster och hängde dit adventsstjärnorna. Det är ju trots allt första advent idag!

 

bild-3

bild-1

bild

2 Kommentarer

 1. Kenneth Fredriksson

  Hej,

  Fint hus & fina fönster
  Vad är det för tillverkare / märke.
  Bästa hälsningar

  • Carl-Johan

   Hej Kenneth,
   Tack! Vad roligt att du gillar det. Fönstren kommer från Kronfönster och är helt i trä. Valet föll på Kronfönster då de för en rimlig peng kunde tillverka kopior av de gamla fönstren som tidigare satt i huset. Ett tips är att man kan få bra pris om man inte har bråttom att få fönstren, utan att de kan tillverka dem när det passar dem.

Kommentera