Golvgjutning

Ungefär en tredjedel av vår tid går åt att jaga hantverkare, något som är väldigt frustrerande när man kunde lagt den tiden på att bygga istället. Många ringer inte tillbaks, dyker inte upp på utsatt tid eller kommer lite då och då när det passar. Några man däremot inte behöver jaga är fantastiska Team Wåhlin som vi är mycket glada över att ha med i detta projekt. Vi hade besök här i veckan av dem då de drog vatten och avlopp i golven så vi äntligen kunde börja gjuta golv i framför allt badrummet.

 

bild-2 bild kopia 2

 

Det blev ett riktigt ormbo på golvet i badrummet. Vi fyllde sedan på med ett 100 mm lager 8/16-singel som kapilärbrytande för att fortsätta med 200 mm cellplast som isolering. Det var rätt knepigt att få till isoleringen bra runt alla rör och framför allt stenarna från grunden. Hade vi gjort detta igen hade vi istället valt att gjuta igen allt med EPS-betong, men det är lätt att vara efterklok.

 

bild-2 kopia bild-3

 

På cellplasten la vi sedan ut 12 mm vattenburen golvvärmeslang på cc 100 mm. Detta kör vi i badrummet och i de andra rummen kommer vi köra 16 mm slang på cc 200. Vi armerade sedan ovanpå detta, drog några tomrör för eventuella kablar i framtiden.

 

bild-1 kopia 2 bild-2 kopia 2

 

På fredag morgon var Wåhlin ute igen och provtryckte golvvärmeslingorna medan vi kollade så golvbrunnarna satt på bra höjd och i våg. Sedan var vi helt redo för att gjuta. Planen var att gjuta badrummet och tvättstugan som vi hade förberett sedan tidigare samt ett fundament till den öppna spisen medan vi ändå hade en betongbil och pump på plats.

 

bild-3 kopia 2 bild kopia 4

 

Fantastiska Per kom upp från Göteborg över dagen bara för att gjuta åt oss. Tyvärr är det lite långt för att köra betongpumpen därifrån så vi hade bokat in betong från Luja betong och sedan en pump från ett annat företag. När klockan började närma sig gjutningsdags och vi ännu inte hade fått kontakt med pumpföraren ringde vi och bad dem vänta med att blanda betongen. Inget svar hos pumpföraren på flera timmar och det började gå mot fredag eftermiddag så vi började bygga ramper för att köra betongen i skottkärror in istället. Det skulle bli ungefär 100 vändor med en skottkärra kom vi fram till. Vi hade inget val än att ringa till Luja och be dem komma ändå med en betongbil med ränna där bak. Tomten av tyvärr såpass mjuk efter att hälften varit uppgrävt för avloppsdragningen så betongbilen kom inte riktigt till dit vi ville, men på väg ut hade föraren sett en kollega som var klar med sin pump för dagen så vi fick ut denna istället vilket verkligen gjorde vår dag! Skönt att slippa skottkärra 3,5 kubikmeter betong!

 

bild-2 kopia 3 bild-4 kopia bild-4

 

Både betongen till spisfundamentet och badrummet skall flytspacklas över längre fram så där borstade vi bara av de värsta topparna när betongen började brinna. Betongen i tvättstugan däremot skall vi måla direkt på och ville därför glätta yta så fin som möjligt. Detta behövde göras vid rätt tillfälle. Betongen var fortfarande såpass mjuk att man inte kunde gå på den, men om vi låg på frigolitplattor som fördelade ut vår tyngd gick det bra. Vi glättade betongen för hand och tyckte att vi fick ett riktigt bra resultat. Nu skall plattorna få vila en månad så det blir till att jobba med annat så länge…

 

bild kopia 5 bild-1 kopia 4 bild-2 kopia 4 bild

1 Kommentar

  1. Bra jobbat. Både hantverkare och byggherre!!

Kommentera