Golvslipning

Det börjar närma sig slutet på jobbet med övervåningen, eller det som skall bli sovrum och klädkammare. Denna helg stod golvslipning på schemat och redan på fredagen var CJ och hämtade utrustningen. Vi hade hyrt en golvslip, en HTC420 som vi hört skulle vara en fantastisk maskin. Det använder tre runda slippapper istället för en slipmaskin med en vals på. Dessa tre papper snurrar dels runt sig själva men också runt varandra. Resultatet blir att man kan starta och stanna hur som helst och slipningen går att göra åt vilket håll man vill, till skillnad från en traditionell golvslip.

Vi hade också med oss en dammsugare från Pullman Ermator och vi räknade iskallt med att det knappt skulle damma någonting med denna dammsugare så vi målade sista vändan med snickerifärg runt fönstren precis innan vi slipade.

 

5

10

 

Det gamla grangolvet var troligen det golv man gick på från början i huset och sedan lade man på masonite och linoleummatta istället för att få det mer praktiskt och lättstädat. Då fick trägolvet agera undergolv istället.

Efter ett tungt lyft med att få upp maskinen på övervåningen började vi slipa. Vi använde oss av papper med korn 60, sedan korn 80 och slutligen korn 120. Man såg resultatet direkt efter några vändor med maskinen.

 

15

3

 

Kanterna körde vi med en sliprondell och hörnslip för att sedan dammsuga golvet extremt noga. Sedan var det dags för behandlingen. Vi valde att använda oss utav Saicos produkter och tog då en vitpigmenterad hårdvaxolja som vi la i två lager med ett dygns torktid emellan.

 

13

12

8

7

6

 

Medan vi var ute passade vi också på att måla dörren två lager med snickerifärg. Vi använder klassiska NCS S0502-Y på alla snickerier både ute och inne.
Vi monterade också ett nyinköpt dörrhandtag – det klassiska ”ägget” som vi köpt på Byggfabriken.

 

14

4

3 Kommentarer

  1. Finfint dörrhandtag.

  2. Var får man tag i sådana dörrhandtag?

Kommentera