Vi bygger mer än vi bloggar… men det är väl positivt.

Vi börjar i rätt ordning – med det som hände för många veckor sedan. Vi la golvvärme på hela nedervåningen. Vi valde Uponors 17 mm tjocka vattenburna golvvärme och innan vi la golvspånet drog vi tomma 40mm skyddsrör i golvbjälklaget från den plats där alla slingor börjar och slutar och till där de skall komma upp och ner ut golvspånet. Vi kunde här ana att det skulle bli nästan omöjligt att få igenom slangarna i dessa sedan, men vad hade vi för val?

Det stället fyllde vi sedan med leca-kulor. Det isolerar, ogillas av möss samt går att riva upp om man behöver komma åt något där nere.

 

bild-1

bild-2

 

Golvspånet la vi överallt förutom de sista 60 centimetrarna – där skulle sedan isoleringsfirman komma och sprutisolera cellulosaisoleringen. Mycket smidigt tycker vi som slipper handskas med isolering för det finns roligare saker att göra än det!

Isoleringsdagen kom och det gick åt en del isolering. Nu finns det nästan 220 mm isolering under golven. Det borde ge varma golv tycker vi!

 

bild-10

bild-11

 

I trånga utrymmen som i till exempel hallen borrade vi istället hål med en dosfräs och så sprutades isoleringen in i dessa hål istället. Dem tejpade vi bara över sedan med en åldersbeständig tejp.

 

bild

 

På med värmeplåtar som gör så att värmen sprids under de kommande trägolven. I hallen la vi inga plåtar då vi flytspacklar där istället och plåtar + flytspackel fungerar inte bra ihop har vi hört. Precis som vi trodde var det nästintill omöjligt att trycka igenom golvvärmerören genom skyddsrören. Vi tryckte och tryckte allt vad vi kunde, men tillslut tog vi en dammsugare i ena ändan och en papperstuss på ett snöre i andra ändan. Sedan sög vi genom papperstussen, band fast snöret i golvvärmeröret och drog igenom det. Denna metod fungerade på de flesta men de längsta rören ville inte ändå. Då tog vi till glidmedlet och vips åkte rören igenom hur lätt som helst.

 

bild-8

bild-9

 

Allt eftersom en slinga blev dragen så drog vi in den och monterade i golvvärmeskåpet som satt temporärt uppsatt. Det blir lättare att fästa varje slinga vart eftersom istället för att ha tio bångstyriga slangar att ha koll på sedan. Skåpet är även det från Uponor och bredvid kommer sedan ett skåp från LK hamna. Vi tänker nämligen köra golvvärmen i badrummet på ett separat system med en elektrisk värmepatron som man kan slå på under sommarhalvåret. Man vill ju att golvet skall torka upp och vara lite varmt där inne även då, men i resten av huset kvittar det ju.

 

bild-6

 

Sedan tog vi emot ett ton golv. Ett vitvaxat 180 mm brett massivt furugolv från Föllinge. Det ni! Vi återkommer med bilder från monteringen av detta härliga golv.

 

bild-7