Köksbygge

Det har äntligen blivit dags att bygga kök! Eller nästan. Först skall måånga gipsskivor upp och nackdelen med att ha högt i tak är ju att det blir två gipsskivor ovanpå varandra och en till skarv att spackla och slipa. Alla kämpade i alla fall på med att sätta upp skivorna och vi började med köksväggen så vi kunde börja bygga köket. Efter spackling och målning av den väggen så kaklade vi upp med vanliga 15×15-plattor som vi satte omlott och sedan fogade med en mörk fog.

 

bild kopia 39

bild kopia 38

bild kopia 37

bild kopia 34

bild kopia 36

 

Efter vi fogat kaklet kunde vi äntligen ställa resten utav köksskåpen på plats och installera vitvarorna. Hällen är från IKEA och ugn samt micro är från Smeg. Det som kommer ut ovanför högskåpen är alla kablar som går ut till högtalare i varje rum. Tanken är att kunna ha ett mediaskåp ovanför högskåpet och där ha förstärkare och dylikt utan att några kablar syns.

 

bild kopia 29

bild kopia 28

bild kopia 31

 

Av Ingela fick vi två fantastiska mässingslampor att ha i köket. Vi hade redan från början planerat att ha två fasta lampor på varsin sida om köksfläkten så el fanns framdraget, men vi hade inte riktigt hittat de perfekta lamporna tidigare. Så fort kaklet var uppe monterade vi lamporna.

 

bild-5

bild kopia 12

bild kopia 11

 

Vi täckte äntligen av golvet och man kunde börja montera lite lampor, ta in möbler och hänga upp saker på väggarna. Nu börjar köket se riktigt hemtrevligt ut och vi har provlagat några middagar. Maten smakar faktiskt bättre efter allt slit med köket och vetskapen att vi gjort det själva.

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

bild-3

 

På köksdelen som står mot väggen gick vi ifrån mässingshandtagen och provade först med marmorbollar, men efter någon vecka så ändrade vi oss och kom fram till att det skulle bli snyggade med dessa läderhandtag istället. Även dessa kommer från Superfront.

Tre låga skåp formar vårt skafferi. På dessa la vi en marmorskiva där också men i så låg höjd så att man skall kunna sitta där. Wilbur har provsuttit och får han välja var vi skall äta frukost så är det på bänken. Också perfekt med en bänk bredvid där man står och lagar mat så kan han vara med i matlagningen på sitt egna lilla sätt.

Det mest av sakerna på väggen följde med från köket i lägenheten och nu är det egentligen bara en fläktkåpa samt insalning runt fönstren som saknas innan det är helt färdigt! Jo just det, där pallarna nu står vid köksön är tanken att en lönn-soffa skall byggas. Ryggen på soffan skall nämligen vara två köksluckor precis som de bredvid, så ön ser bara ut som en lång radda av köksskåp men bakom två av dem döljer sig sedan en utdragbar soffa. Eller kommer dölja sig (när vi nu orkar göra sådana saker…)

 

bild-4

bild-7

14 Kommentarer

 1. Äntligen är bloggen igång igen. Spännande läsning om val ni har gjort och tillvägagångssätt under arbetet. Dessutom snygga bilder, jag vet inte om jag tycker huset är snyggast på bilderna eller i verkligheten? Ses //Jonas

 2. Fantastiskt kök, wow! Är nyfiken på färgen på luckorna, vilken kulört är det? Svårt att se såhär på skärmen. Hej!

 3. Wow! Allt e så fantastiskt snyggt! Blev kär i ert val av golv. Får man fråga vilken leverantör? Tacksam för svar!

 4. Emma

  Vilket underbart kök!
  Jag undrar hur ni byggde den låga bänken under fönstret? Jag kan inte hitta sådana låga köks-stommar med lådor i Ikeas katalog..
  Tacksam för hjälp!

  • Carl-Johan

   Hej Emma,
   Kul att du gillar köket!
   Det är ”METOD Överskåpsstomme för kyl/frys” med artikelnummer 402.055.37. Sen har vi köpt till front och låda och monterat i.
   Allt står på 45×70-reglar som vi ställt på högkant (vi använder alltså inte IKEAs fötter, men det kan man ju göra om man vill). Vi valde att ha en egen stomme för att enkelt kunna bygga en egen sockel av trägolvet som ligger i köket.
   Lycka till!

 5. Sabina

  Hej!
  Vilket fantastiskt kök ni gjort! Och hela huset såklart! :)
  Blev så sugen på läderhandtagen som ni satt på köksskåpen. Så snyggt!! Tänkte bara höra lite om ni fortfarande är nöjda med handtagen eller om de lätt blir förstörda i ett kök när man är blöt o kladdig…
  Tack på förhand!

  • Carl-Johan

   Hej Sabina,
   Tack! Kul att höra!
   I början är de ljusa och snygga, men efter ett tag så blir de mörka och använda. Det behöver dock inte vara fult, utan det får mer en oxhudsfärg och rätt fin patina.
   Men skall jag vara ärlig så har vi faktiskt bytt ut dem sedan bilderna togs. Kan dock inte säga att det har med att göra att de blev fula, utan att Sara gillar att förnya detaljera då och då.

 6. Mathi

  Hej! Superfint kök! Vad är det för kakel ni använt? Höganäs? Matt eller blankt?

  • Carl-Johan

   Hej,
   Det är billigaste möjliga från Hornbach. Deras 15×15-plattor är verkligen ett fynd! Tror det ligger på 59:- / kvm.

 7. Kajsa

  Otroligt fint! Jag är nyfiken på väggfärgen i rummet, den lyst greige?

  Har du ett namn eller en kod på den?

  Tack för härlig inspo:)

  • Carl-Johan

   Hej och tack, Kajsa!
   Väggfärgen kommer från Jotun och är deras egna kulör som heter ”Kalk”.

 8. Julia

  Vart kommer bänkskivan från :)?

Kommentera