Köksfläkt i egen design

Enligt Carl-Johan så finns det inget värre än stekos. Det skulle möjligen vara en högljudd köksfläkt. I lägenheten vi hade innan kunde man knappt prata med varandra när man lagade mat med fläkten på.

Därför har just en sådan liten detalj som köksfläkt varit inräknad i planeringen från början. Det hela började med att vi tog kontakt med Fjäråskupan som verkar vara de som gör riktigt, riktigt bra fläktar. Vi fick suverän hjälp och kom fram till att det vi skulle göra var att ta filtret från en köksfläkt, bygga en kupa ungefär 20 centimeter bredare än detta och sedan ha en fläktmotor monterad på vinden. Då får man minimalt med fläktljud och vi bestämde oss för att inte snåla på detta utan beställa den starkaste fläkten som gick att få tag på. Något som också verkade vara viktigt var fläktkanalens storlek och mängden böjar. Ju större kanal och färre böjar desto bättre luftflöde.

Därför byggde vi in en 150 mm stor verntilationskanal i väggen och rakt upp genom taket till vinden. Här på bilden är den isolerad med brandmatta. Tanken är väl att om det börjar brinna så skall det inte ta sig i väggarna.

 

bild

 

Ut från väggen fick vi då ett rör där vi fäste en flexibel slang som senare skulle gå till fläkten. Bredvid den hade vi dragit el till ett eluttag för själva filtret där det kommer finnas lampor och en enhet som styr fläkten på vinden.

 

bild-1

 

Vi ritade upp en fläktkåpa i Sketchup där vi ville ha så raka linjer som möjligt, inget krusidulligt. Vi var först inne på en klassisk kopparkupa, men beslutade oss sedan för att göra den i plåt och lackera mattsvart i samma kulör som vitvarorna.

Den lokala plåtslagaren Kjellstrand Plåtslageri här i Vallentuna fick vår ritning och bockade till en kåpa. Tyvärr passade inte denna riktigt på första försöker, men efter en ny måttagning, ny ritning och lite ändringar så kom version två och den passade perfekt. Den åkte sedan in på lackering i RAL 9005 som Smeg tydligen använder på sina vitvaror.

 

fläkt

bild-2

 

Baksidorna var inbockade så vi i dessa kunde borra sex hål, markera, borra genom kaklet och sedan skruva upp allt på väggen. Tur att Sara är liten så hon fick plats inne i fläktkåpan. All montering gjordes genom det hål där fläktfiltret sedan skall sitta – allt för att inte få några synliga skruvar.

 

bild-3

 

Under till monterade vi fläktfiltret från Fjäråskupan och till höger i bild är knappar för att styra fläkten och belysningen. Det följde även med en fjärrkontroll, men spontant känns det inte så invant att styra fläkten med en fjärrkontroll, men vem vet – det kanske vi gör om ett tag?

Med allt på plats kände vi oss mycket, mycket nöjda men ändå en kostig känsla för vad skall vi bygga nu?…

 

bild-7

bild-5

2 Kommentarer

 1. Robin

  Ser super fint ut!
  Vad fick du betala för plåtslagaren som skulle göra kåpan?

 2. Anna

  Skitsnyggt!
  Vi ska precis bygga en liknande med samma fläkt från Fjärås:)
  Smalnar den av upptill?
  Hur högt över spis satte ni er? Känns som den hamnar i ansiktetshöjd på oss.
  Och gärna cirkapris från plåtslagaren.
  Många frågor…

Kommentera