Lilla salen: före & efter

Har man något som heter Stora salen så behöver man ju såklart ha något som heter Lilla salen. Detta var i alla fall namnen på de stora och lilla rummen som fanns på den gamla planritningen på huset.

Lilla salen är faktiskt inte så liten. Det är ett 15 kvm stort rum med en trevlig takhöjd på ungefär 2,8 meter. Så här såg salen ut när vi köpte huset. Plastmattan på golvet rev vi loss samma kväll som vi hade skrivit på kontraktet för att se vad som fanns under.

Under fanns ett fantastiskt trägolv. Planen var först att rädda det, men tyvärr gick det inte att få till då vi var tvungna att byta så mycket utav syllen och hela golvbjälklaget under. Vi lovade dock oss själva att lägga in ett lika fint trägolv igen!

Här hittade vi också ett fundament från en gammal kamin. Tankarna började spinna på vad för kamin vi kunde sätta in i vår blivande matsal.

Nä, det blev ingen kamin, utan vi hade ju faktiskt en kakelugn på ovanvåningen. Denna hade fått eldningsförbud och var tvungen att bara stå där och vara fin, eller sättas om.

Kakelugnsmakaren tyckte inte det var en bra idé att sätta om kakelugnen på ett så gammalt hus på samma plats – alltså på övervåningen. Det skulle inte dröja länge innan den sprack igen.

Valet blev istället att sätta den på nedervåningen i Lilla salen. Den var dock på tok för låg för att smälta in där fint. Tur att man hade en skicklig kakelugnsmakare som lyckades hitta delar från en annan liknande kakelugn så att den gick att byggas lite högre på sin nya plats.

bild kopia 8

Det var rätt kostsamt, men verkligen värt det. Vi älskar vår kakelugn och är så glada att kunna använda den!

En annan gammal fin klenod som fanns i huset var det här platsbyggda serveringsskåpet som stod i köket. Där skulle det ju bli badrum och skåpet kunde inte stå kvar.

Vi plockade försiktigt ner det i delar och monterade sedan upp det igen i Lilla salen. Där skulle det ju bli matsal och då passar det ju fint med ett serveringsskåp.

Och nu är vi faktiskt färdiga med Lilla salen. Serveringsskåpet kanske skall få en vända färg, men i övrigt känner vi oss klara.

Precis som i resten av huset möter här gammalt och modernt varandra. Om man ser matsalen inifrån badrummet så möts man av det nya furugolvet, som ser ut som det gamla, och skira tyger som hänger längs hela väggen från golv till tak.

lilla-salen-efter-1

Matbordet är modernt och kommer från HAY. Ovanför hänger två gamla lampor som hängde i Carl-Johans gammelmorfars charkuteri. Kedjan har vi dock förlängt för att de skall passa takhöjden.

Taket är det gamla från 1888. Helt orört från oss. Det är gammalt och flagnat, precis som dörren, men det hade inte varit detsamma med ett nytt supercleant tak. Här drog vi elen utanpåliggande i tvinnade tygkablar som sitter på porslinsknoppar.

lilla-salen-efter-2

Det gamla serveringsskåpet har fått sig en fin plats. Kanske det blir ommålat en dag, eller kanske vi behåller det så här. Vem vet.

lilla-salen-efter-3

Blandade grejer och loppisfynd på och över ett skåp från Bruka design.

lilla-salen-efter-4

3 Kommentarer

 1. Så snyggt det blir! Och så duktiga ni är!

 2. Victoria

  Super snyggt. Var har ni köpt golvet ? Mvh

  • Carl-Johan

   Hallå Victoria,
   Det är från Föllinge som bland annat säljs på Torkat Trägolv i Stockholm – (www.ttgolv.com).

Kommentera