Metallbord med isfack i mitten

Stora bord är svåra att hitta och oftast väldigt dyra. Bygger man ett eget kommer man undan billigare och man får göra det precis som man vill – som till exempel med en låda i mitten för växter eller varför inte fylla med is och dryck? 

Jag har gjort ett liknande bord förut och konstruktionen är ganska enkel. Den bygger på att man svetsar en ram och ben av fyrkantsrör i stål med dimensionen 50x50x2,5. Det går att kapa själv såklart, men denna gången köpte jag färdigkapat, gersågat och allt från Bengtssons Smide.

Först och främst – jag är knappt någon erfarenhet alls av svetsning, så om jag kan göra det här så kan du det också! Om du inte har en svets så har du säkert någon bekant som har en du kan låna. Det är väldigt roligt att svetsa då man har så stora möjligheter och man ser resultatet direkt.

Jag började med att punktsvetsa ihop allt. Två långa bitar (så långa som bordet skall bli), två kortare (så långa som bordets djup skall bli) och sen fyra ben. Easy-peasy.

IMG_7368 IMG_7369 IMG_7370

Sedan kommer det roliga. En låda nedsänkt i mitten där man till exempel kan plantera växter – tänk va schysst att ha färska kryddor mitt i bordet. Men framför allt tänker jag mig att man kan fylla denna behållare med is och dryck! Snart är det midsommar och det skulle ju vara väldigt fint att ha den fylld med is och snaps…

Lådan svetsade jag ihop av utskurna plåtbitar och svetsade fast denna på några stag längs långsidorna och kortsidorna som sedan kommer hänga i bordet.

IMG_7371 IMG_7372

Efter det var punktsvetsat så gjorde jag hela svetsningar överallt och där dessa skulle synas slipade jag ner dem.

När jag svetsat möbler tidigare skulle de stå inomhus och man behövde inte bry sig om risken att det rostar. Nu är ju tanken att bordet skall stå utomhus på verandan. Visserligen under tak, men ändå utomhus.

Jag vill inte måla bordet i en täckande färg, utan ha kvar stålkänslan. Hittade en produkt som heter Isotrol som är en klarlack med rostskydd. Penslade på två lager och det verkar väldigt lovande.

IMG_7413 IMG_7411

Med detta klart var det dags att få på skivan. Denna skulle jag göra utav golvplankor och skruva dessa nerifrån. Jag mätte ut var plankorna skulle hamna och borrade först med en 4mm borr rakt igenom, sedan borrade jag med en 8mm borr på de hål som skulle hamna underst. På så vis kan jag sticka in en lång bits med en kort skruv på och montaget blir osynligt. Inga skruvskallar som sticker fram.

IMG_7433 IMG_7434

Dags att montera bänkskivan! Jag köpte billigaste möjliga massiva trägolv från Byggmax. Det behövdes en del tvingar för att få dit dem. Byggmax golv är inte av den bästa kvalitén direkt, men duger gott till en bordsyta utomhus för ett schysst pris.

Att bygga underredet i metall är inte bara snyggt, utan det blir otroligt stabilt. Vårt bord blir 3,20m vilket gör att man utan att trängas sitter fem personer på varje sida. Att göra detta med bara ben i ändarna går endast att göra i metall. Hade man byggt i trä hade man säkert behövt ha minst ett ben på mitten också, vilket förstör utseendet.

IMG_7435 IMG_7436

Yes! Bordet är klart! Här med växter. Till midsommar skall jag prova med is och dryck i!

Till bordet har vi köpt IKEAs stolar och bänkar för utomhusbruk ”FALSTER”. Ovanför bordet har vi hängt en stock som vi hittade på vinden. Här kanske vi hänger några lampor eller lyktor från längre fram. Kul att få göra något med den där vackra gamla stocken!

IMG_7442

IMG_7443 IMG_7444 IMG_7445

6 Kommentarer

 1. Fantastiskt snyggt! Har lagt in en beställning på ett likadant av min man som gärna vill återuppta sin svetsning :)

  • Carl-Johan

   Hej Lina,
   Det gör du helt rätt i! Och han med. För det är jäkligt roligast svetsa.

 2. Kent

  Riktigt snyggt. Skulle vilja ha något liknande men kan tyvärr inte svetsa. Och har inte hittat något ställe som säljer bord i denna stil och storlek.

  Vad räknar du med att kostnaden blev för bordet ?

  Mvh
  //

  • Carl-Johan

   Hej Kent,
   Tack! Kul att höra.
   Jag kan heller inte svetsa egentligen, men sådana här grejer är inte så svårt.
   Vi ritade först upp bordet i Sketchup och beställde färdigkapade delar. Det blev ganska dyrt på grund av det här, men bra och man slipper kapa själv i alla olika vinklar. Runt 2.500:- gick delarna på.

 3. Olle

  Hej! Tjusigt bord! Tänkte vara fräck och närmast kopiera lösningen rakt av… Finns det någon möjlighet att få ta del av din sketchup ritning?

  Mvh
  Olle

 4. Peter

  Väldigt snyggt jobbat! Antar du använde en Mig-svets. Tror du det går lika bra med pinnsvets?

Kommentera