Missionshus från 1888 till salu!

Vårt älskade Missionshus från 1888 strax utanför Stockholm är nu till salu. Det är med stor sorg vi säljer detta hus som är en fantastisk kombination av en sekelskiftesbyggnad full med historia samtidigt som det är helt nyrenoverat och toppmodernt.

För snart fyra år sedan sprang vi på en annons – ”Missionshus söker kärlek”. Trots att huset var i stort sett övergivet och hade många frågetecken kring sig var det en lång rad spekulanter som trängdes på visningen. Turen föll på oss och vi valde att chansa och slå till – huset var vårt.

Sedan dess har vi, tillsammans med hantverkarna och de händiga i vänskapskretsen, lagt ner oräkneliga timmar på att långsamt förhandla detta hus till vad det är idag. Kärleken huset sökte kan man lugnt säga att det fick.

Så varför säljer vi då?
Alla som lagt ner sin själ i något i flera år vet att det inte är lätt att släppa taget. Svaren på frågan är flera. Arbetssituationen har ändrats för oss bägge och två karriärer tar för mycket tid. Sonen har börjat skola längre bort och vi känner en stor saknad efter Göteborg och Västkusten där familj och vänner finns.

Vad får den som köper huset?
Missionshuset är unikt i sitt slag – det har själen och charmen av ett gammalt hus men är helt nyrenoverat och toppmodernt. En nyrenoverad kakelugn från 1800-talet samsas med nästan osynligt integrerade högtalare i väggar och tak. Gammeldags porslinsströmbrytare kombineras med vinkyl nedfälld i trägolvet. På gamla synliga takbjälkar vilar ett helt nytt plåttak med takfönster.

I allt vi gjort har vi noggrant försökt hitta kombinationen av modernt boende kombinerat med gammal charm.

22051838

Stora salen är husets hjärta. Med sina dryga 60 kvm och över 4 meters takhöjd ryms det mesta. Här har vi låtit köket få ta plats – med en köksö i dubbelt skåpdjup och 3,6 lång täckt i marmor har stora middagar i härligt sällskap kunnat lagats till.

Lilla salen är matsalen. Serveringsskåpet från 1888 stod tidigare i det som nu är badrum. Vi plockade försiktigt ner det i delar och byggde sedan upp det där det står nu – det saknar lite färg, men charmen finns där.
Här finns också kakelugnen som egentligen stod på övervåningen. Bit för bit fick en kakelugnsmakare plocka ner den och bygga upp den i matsalen. Den har också höjts med delar från en liknande kakelugn för att passa den högre takhöjden.

Misionshuset_25

Badrummet har vi valt att göra i gammal stil, men samtidigt med moderna medel. Rymligheten och dubbla handfat var något vi ville prioritera och det känns som vi lyckades med. Bredvid badkaret finns en kamin och i taket har vi fällt in högtalare fast målade i samma färg som taket för att smälta in. Behöver vi säga att det badas en del?

Sovrummet var tidigare prästens boende. Vi tog bort väggarna och kattvindarna samtidigt som vi höjde takhöjden och lät takbjälkarna komma fram.

Vinden ligger i anslutning till sovrummet och har byggts och inretts med barn i åtanke. Här finns två platsbyggda sängar i standardmått med spröjsade fönster ovanför. I taket släpper två stora takfönster in massvis med ljus och det har snabbt blivit rummet som vi alla vill vara i. Här finns ytterliggare ett rum , också med takfönster, förberett med vatten, avlopp och värme – redo att göras om till en extra toalett, eller klädkammare om man så vill.

IMG_7578

Verandan når man genom en dubbeldörr från köket. Den är helt nybyggd i klassisk amerikansk stil. Det enda som saknas är Jill Johnsson. Med tre meters djup och 10 meters längd får stora sällskap plats. Vid invigningen på Midsommarafton satt vi 30 personer vid långbord. Även här finns ett nytt plåttak, så dåligt väder är inget som förstör festen.

Om jag har frågor om huset?
Surfa gärna runt här på vår sida. Det finns otroligt mycket dokumentation från det mesta vi gjort – både text, bilder och svar på frågor. Hittar du inte det du söker så skriv en kommentar så svarar vi!

Frågor som rör försäljningen tas med vår mäklare Daniel Ekdal på Fastighetsbyrån i Vallentuna.

Till annonsen på Fastighetsbyrån »

5 Kommentarer

 1. Sandra

  Woow woow. Så snyggt ni gjort. Första bilden har en sååån känsla. Det är säkert alldeles underbart hos er även när det regnar. Lite funderingar bara.
  Ni beställde huven men har ni satt en fläkt i? Vi har en gammal plåthuv vi vill använda när vi renoverar men hur löser man det.
  När ni bytte balkarna i golvet, bytte ni dem bara o isolerade o golvvärme på? Har ni lagt in avfuktare, plastat mark? Om inte, kommer det inte bli fuktskada igen?
  Undrar också över isolering invändigt. Gör inte detta att väggkonstruktionen blir kall o att det uppstår fuktskador?
  Vi har ett gammalt hus på gården som behöver gå igenom samma saker så vore kul med liknande erfarenheter.

 2. Karin

  Hej! Wow! Vilket underbart vackert hus! Bra jobbat! Har varit inne på Hemnet och tittat flera ggr och måste fråga vad ni har för grå nyans på väggarna i köket. Det är svårt med grå nyanser tycker jag men denna är ju helt perfekt! Lycka till med försäljningen!

 3. Åh vad ledsen jag blev när jag läste att ni skulle sälja. Har varit så spännande att följa er resa och nu är jag liksom rädd att den kommer ta slut. Och så är jag ju självklart ledsen för er skull också som behöver lämna den här pärlan.

 4. Frida

  Hej!
  Jag vet inte om ni fortfarande svarar på frågor trots att huset är sålt. Jag är i färd med att bygga veranda till vårt sekelskifteshus. Mot en södervägg där också. Min största oro är att det blir mörkt inne när man bygger tak över hela. Vi kommer också landa på 10 meters bredd och funderar på 3,5 i djup. Samma höjd i tak som ni, 2,8 m. Så hur kände ni kring ljuset inne när väl taket var på plats? /Frida

 5. Annchristine

  Det var en gång ett missionshus………… Tragisk förändring

Kommentera