Nytt golvbjälklag

Nu börjar det hända saker! När man börjar ta in nytt fint trä börjar det både se bättre ut och dofta helt annorlunda inne i huset. På plintarna som vi tidigare gjutit inne i stora och lilla salen så har vi nu börjat göra ett nytt golvbjälklag.

Stora salen är ungefär 7 x 8 meter och vi har satt två bärlinor som löper genom hela salen. Plus en liten extra bärlina där köksön skall stå. Det hade säkert hållt utan denna, men det var mest Carl-Johan som började bli lite nervös när vi såg att bänkskivan till köksön skulle väga nästan ett halvt ton!

Konstruktionen ser ut så att 45 x 145 skruvar vi platt emot syllen. I denna sätter vi sedan balkskor där golvreglarna hänger i. De är 220 mm höga för att ge nästan den dubbla isoleringstjockleken mot förut. Dessa vilar då sedan på bärlinorna mitt på så det inte blir så långt spann på dem.

 

bild kopia 16

bild kopia 19

 

Bärlinorna gjorde vi av tryckimpregnerat virke. Det skall visserligen inte byggas in, men i denna luftiga grund känns det inte som några problem. Vi slipper oroa oss för röta i alla fall.
Sedan skruvade vi tryckimpregnerat trallvirke under golvbjälkarna så det blev som ett uppånervänt ”T”. Här på lägger vi sedan asfaboard och isolering ovanpå detta.

 

bild kopia 18

bild bild-2bild-1

 

Två dagar senare var allt klart. Nu är vi redo för rörmokaren att komma och dra avlopp innan vi kan lägga igen allt med blindbottnen.

1 Kommentar

  1. Stellan

    Är det hyfsat torrt är det säkert inga problem men att använda tryckat virke i golvbjälklag är inget jag rekommenderar, dels för att cellerna slås sönder i själva processen, dels för att impregneringen innehåller salt. Kombination gör att virket lätt tar upp fukt och transporterar det vidare till andra delar. När det gäller golvvärmeplåten finns en risk att markfukten stiger dit och stannar där, det i kombination med golvvärme kan vara uppstarten till mögel. Detta är vanligt i äldre hus när man lagt in plastmatta, fukten kan inte torka upp och golvet ruttnar.

Kommentera