Omöjligt med kamin i badrum?

Vi vill ju så gärna ha en kamin i badrummet men det har verkat bli krångligare än vad vi trott.
Planen för först att jämna ut den gamla och väldigt ojämna murstocken i badrummet såpass att den kom i samma nivå som väggreglarna bredvid, sedan fortsätta med våtrumsskivorna ut över denna för att sedan måla överdelen och kakla nederdelen av väggen.

Niklas körde på och putsade ut ‘kluttar’ med putsbruk så vi kom i rätt nivå med väggen bredvid.

 

IMG_4821

IMG_4838

IMG_4840

 

Sen besökte vi kaminbutiken för att kolla på vår gjutjärnskamin i verkligheten, men efter att snack med personalen där verkar det bli lite krångligare än vad vi trott. Just gjutjärnskaminer är väldigt strålande med sin värme och omgivningen blir väldigt varm. Våtrumsskivor räknas sedan inte till ett icke-brännbart material som vi trodde utan det kan man inte ha såpass nära kaminen. Planen blev då istället att vi skulle putsa ut hela murstocken så den blev slät.

Niklas kämpade på med putsandes i flera dagar och tillslut hade vi kommit ut till en jämn och fin nivå.

 

IMG_4859

 

Vi ringde till Jotun som skall leverera tätskiktet på ovandelen av väggarna, detta verkar klara rätt bra med värme så där var det lugnt. Ardex säger att tätskiktet klarar 90 grader och detsamma brukar man säga för kakel och fog så väggen vi tänkt borde nu klara sig rätt bra.

Då kommer vi till nästa problem – badkaret. Detta kommer komma cirka 60 cm från kaminens sida. Hafa meddelar att badkaret klarar en temperatur på 70 grader utan problem. Vi blir lite osäkra på om det inte kommer bli varmare än så, framför allt med en gjutjärnskamin som vi tänkt.

Murstocken spacklas nu upp med våtrumsspackel för att få en jämn yta för tätskiktet längre fram.

 

IMG_4873

IMG_4874

 

Tillbaks på kaminfirman så kommer vi fram till att det blir för varmt med just en gjutjärnskamin och då är lösningen att bygga upp en liten låg vägg mellan kaminen och badkaret. Vi tycker inte detta är ett alternativ då vi valt badkaret just för att det är helt fristående. Vi bestämmer oss istället för att köra på en kamin som strålar mindre och börjar kolla på en Contura som man kan ha 5 cm framför helt brännbart material. Så om vi tar en sådan kamin som på bilden nedan fast kör med plåtar istället för glas på sidorna så borde vi vara helt på det lugna  – OCH vi kan ha en kamin i badrummet! YES!

 

IMG_4847

2 Kommentarer

  1. Oj, så komplicerat! Hoppas det löser sig. :-)

  2. Karin

    Hej!
    Vad heter kaminen som ni valde?

Kommentera