En nackdel med Missionshuset är att det tyvärr ligger så nära vägen. Efter många funderingar föll beslutet på att plantera en syrenhäck. Vi är absolut inga trädgårdsmänniskor men så här gick vi till väga – hoppas den tar sig!

Först var vi egentligen inne på att sätta upp ett staket men ett 40 meter långt staket skulle synas väldigt mycket och kännas för mycket villaträdgård. Vi bor ju trots allt ute på landet, så en häck smälter mer in i naturen tycker vi.

Vad vi förstår finns det två vägar att gå – antingen köpa barrotade syrenplantor som kommer ta längre tid innan de blir stora men som är absolut det billigast alternativet, eller köpa syren i kruka som då redan är en bit på vägen men mycket dyrare. Som tur var kom Sara över 25 stycken syrener i kruka som hade blommat över och inte blivit sålda, så vi slog till och fick en riktigt bra deal. Dessa 25 plantor kommer inte att täcka hela vårt behov då tomtgränsen mot vägen är ca 40 meter lång men vi kommer en bra bit på vägen för en väldigt rimlig peng.

Vi började med att lägga ut ett rep där vi ville ha ytterkanten av häcken, och sedan grävde vi ett dike.

IMG_7334

Sedan la vi ut ett långt måttband och placerade ut markeringar var 60:e centimeter. Läser man på om syrenbuskarna verkar det som att man skall plantera dem 2-3 stycken per meter. Men för oss kändes 60 centimeter bra och gick jämnt ut på denna sträcka, så vi hoppas det blir tätt och fint ändå.

IMG_7337

Vi jordförbättrande jorden genom att ta kogödsel och blanda ut med den jorden som redan fanns i marken. Tre säckar á 40 liter kogödsel för 25 plantor gick åt.

Wilbur fyllde upp vatten i baljor där vi ställde plantorna i så att de blev helt dränkta i vatten innan det var dags för dem att planteras.

IMG_7332 IMG_7330

Sedan placerade vi ut plantorna på de markerade avståndet. En av oss grävde upp ett hål och den andra satte ner plantorna i jorden. Även om det ser fjantigt litet ut på bilden så kändes det ändå överraskande bra att få en markerad tomtgräns. Mycket mer än vad vi hade trott.

IMG_7338 IMG_7340

Nu gäller det för plantorna att inte torka ut. Dels är sommaren och värmen snart här och dels så har vi ganska sandig och väldränerad jord så den håller inte kvar fukten så länge.

Vi har därför införskaffat en droppslang som svettas från Gardena. Man kopplar på den på sin vanliga trädgårdsslang och lägger den längs med häcken. För att den skulle ligga på plats böjde vi till några armeringsjärn som ett U och tryckte ner i backen.

IMG_7342

För att slippa slå på vattnet varje gång det är dags att vattna så skaffade vi en FlexControl, också från Gardena. Det är som en liten programmerbar timer som slår av och på vattnet. Vi ställde in den på två gånger om dagen á 30 minuter bevattning. Vi får se hur det verkar och om vi kanske behöver öka bevattningstiden längre fram.

IMG_7343