Så blev det dags att regla upp nya väggar. Först och främst för att isolera huset som tills nu varit helt oisolerat på väggarna. Vi kommer göra ungefär samma isoleringsmetod som vi gjorde på ovanvåningen – bygga upp nya väggar, skiva på och sedan fylla hålrummen med cellulosaisolering.

En bonus med att göra nya innerväggar är att vi kan få dem RAKA. Något som inga väggar är i dagsläget. Hela huset lutar utåt upptill och innerväggarna lutar lite åt olika håll. Vi gör så att vi reglar ut väggarna med till exempel 145 mm reglar och sätter då sådana reglar där det skall vara tätt emot isoleringen, alltså runt fönster och dörrar. Sedan fyller vi på cc 45 med 45×70-reglar som vi sätter så de livar med insidan av väggen. Fördelen blir då att vi slipper klyva ner reglar där väggarna annars skulle tagit emot om de var sneda, det blir samtidigt billigare då 45×70 är billigare än större reglar samt att vi får isolering bakom reglarna så det blir inga som helst köldbryggor.

 

IMG_4792

IMG_4794

IMG_4795

 

Här har vi reglat upp för en framtida dubbeldörr ut mot en blivande veranda på baksidan. Vi tar sedan mått var dessa reglar befinner sig och skivar igen väggen. Då kan vi förhoppningsvis såga upp exakt där dörren skall sitta sen och slippa laga väggen och regla upp nytt.

 

IMG_4797

 

Då 45×70-reglarna inte når in mot väggen finns inget att skruva dem i, och det är ganska långa reglar då det är högt i tak. Daniel skruvade då dit dessa bitar av 45×45 och OSB som blir som ett stöd och förhindrar att väggen rör sig ut och in.

 

IMG_4826

 

Den blivande ventilationskanalen för köksfläkten. Vi hade reglat upp denna vägg hela 220 mm i förhoppningen om att få plats med röret helt i väggen och slippa att väggen går ut någonting ovanför fläkten. Hade vi tänkte efter lite innan hade vi fattat att det såklart satt en takstol ovanför detta vilket medför att kanalen måste in en bit i rummet för att komma upp på vinden. Så det blir en väldigt tjock vägg + en utbuktning. Men men, vi vet det till nästa hus…

 

IMG_4827

 

Sen har ‘elektrikern’ varit och jobbat i huset en vecka.
Friskt kopplat hälften brunnet!

Vi gjorde åt med ungefär 350 meter flexislang med färdigdragen kabel, 130 meter högtalarkabel och några meter till av lösa rör och kablar. Vi är väldigt glada över att vi spenderade några extra kronor på bra apparatdosor med regelfästen. Det hade varit väldigt mycket jobbigare annars.

 

IMG_4831

 

Proppskåpet är ett Hager Volta som fälls in i väggen. Längst ner sätter vi ett astro-tidur som kommer styra ytterbelysningen både på fasaden och i trädgården och tända och släcka beroende på solupp- & nedgång.

 

IMG_4835

IMG_4836

IMG_4860

IMG_4862