IMG_4813

 

Vi har haft besök av Johan och Jarek på Skorstensrenoveringar som fixat till vår murstock. Vi har ju tidigare haft en sotare ute som har gett oss eldningsförbud i kakelugnen på övervåningen och hela murstocken. Det gick inte att glidgjuta dessa två stora kanaler som vi har utan istället har vi dragit ner tre rör i dessa, ett som kommer gå ner till badrummet för kamin och ventilation, ett som kommer gå ner till kakelugnen som vi vill sätta upp i Lilla salen istället för övervåningen och ett ner till Stora salen där vi vill mura upp en stor öppenspis.

Murstocken var helt full med sot, fågelbon och allt möjligt, och första gången Skorstensrenoveringar var där var vi inte helt beredda på hur mycket sotet skulle sprida sig. Det slutade med att allt som fanns på nedervåningen hade ett lager sot på sig – även en del av vårt nya golv. Vi fick panik, storstädade en halv dag och byggde sedan ”tält” vid varje öppning i murstocken inför kommande besök.

 

IMG_4808

 

Tälten bestod av 45×45-reglar som vi skruvade ihop till en kub och sedan klädde i byggplast. Dessa fungerade hur bra som helst och det läckte inte ut nånting under den dagen de var där.

Johan och Jarek kämpade verkligen på hela dagen och var inte klara förrän 21.00. Riktiga hjältar som fick jobbet gjort! Nu har vi tre slangar monterade och tätade omkring. Redo för våra tre eldstäder som komma skall.

 

IMG_4814

IMG_4817