Sommarprojekt: Takkupor?

Bygget står rätt still nu. Vi småfixar mest på nedervåningen och gör klart alla saker innan det blir dags att ta riktiga ”efterbilder”. Det skall bli väldigt roligt att verkligen se skillnaden på före och efter! Just nu väntar vi på mässingsplåt framför kakelugnen och en golvlucka i glas (återkommer om varför).

Samtidigt håller vi på och försöka avsluta vårt bygglov och få ett slutbesked. Detta för att kunna placera vårt byggkreditiv till bottenlån istället, vilket ger oss en bättre månadskostnad.

MEN – när vi var hos banken passade vi även på att undersöka möjligheter att fortsätta bygga lite i sommar. Det skulle innebära att vi fortsätter med att inreda vinden, byta tak och sätta in takfönster. Det verkade lugnt om vi kunde göra vår slutvärdering på huset och visa upp att det på pappret är värt mer än vad man trott innan vi började bygga.

Vi köpte huset för 1,1 miljon, har lagt ner ungefär 1,8 miljoner och huset behövdes därför värderas till minst 3 miljoner för att det skulle gå ihop. Vi hade mäklaren ute från Fastighetsbyrån och fick en härlig värdering på 4.650.000:-. Vi blev väldigt glada, inte för att man kommer se de pengarna på något sätt, men för oss innebär det att vi kan gå till fas 2, något som vi alltid gått och funderat på men inte vågat ha inräknat i första budgeten.

 

kupor2

 

Att byta tak är redan godkänt i vårt första bygglov, men det skulle ju vara fint med takfönster tänkte vi. När man tänker efter hade det varit ännu finare med takkupor och det skulle passa väldigt bra på husets form. Vi var på möte hos kommunen och började prata takkupor. Sedan dess är det kört, nu är vi helt inställda på att bygga takkupor i sommar samtidigt som vi byter tak.

Det är några saker som behöver klaffa för att få till det (förutom själva byggandet):

 1. Finansieringen – redan klar tack vare bra värdering på huset!
 2. OK från konstruktör – inte bara på takkuporna utan framför allt förstärka takstolar på vinden
 3. OK från kommunantikvarie – detta behövs då det är ett gammalt hus i en historisk byggd
 4. Bygglov – behöver vi söka om vi gör takkuporna större än mellan två takstolar

Konstruktören kommer hit och kollar om 5 minuter så vi håller tummarna att han har en bra lösning på det…

 

kupor3

6 Kommentarer

 1. Vet inte hur långt ni kommit med takkuporna men vill ni ha hjälp av en strålande arkitekt som är specialiserad på sekelskifteshus och snickarglädje så kan jag rekommendera Marstrands Arkitektkontor. De har ritat kuporna till vårt missionshus och blev bättre än vår vildaste fantasi. :)

  • Carl-Johan

   Hej Erika,
   Vi fick tyvärr inte till ett bygglov för att bygga takkuporna utan det blev takfönster istället.
   Det kommer blogginlägg inom kort om hur det gick till och blev till slut.

 2. Hejsan,
  Jag åker förbi ert hus varje morgon på vägen till jobbet i Uppsala. Jag bor i Lindholmen i ett nybyggt område. Jag har varit så nyfiken på huset, vem som bor där, hur länge ni har hållit på med huset och hur det kan tänkas att se ut inifrån. Så hamnade jag av en slump här. helt fantastiskt att läsa! Jag hoppas att ni frammanar lite kraft att köra en stor före-och efter av huset. det skulle vara kul att se!
  Tills dess önskar jag God Jul och en applåd för det fina julpyntet på huset!

  Med vänlig hälsning Lina

  • Carl-Johan

   Hej Lina,
   Det var roligt att höra! Vad stolta vi blir!
   Vi har haft en svacka med skrivandet (för vi har byggt så mycket!), men nu börjar vi tanka in alla hundratals bilder vi tagit under byggnationen och skriver lite igen.
   Vi hoppas verkligen att du stannar nästa gång du åker förbi och vi är hemma. Välkommen!

 3. Hur går det med bloggandet?

  • Carl-Johan

   Hej Tobbe,
   Det har gått bättre med byggandet än med bloggandet nu ett tag, men nu drar vi igång igen.

Kommentera