Sovrum: före & efter

Det absolut första rummet vi gjorde var sovrummet. Här har tidigare prästen och föreståndarinnan för Missionshuset bott, och nu hade turen kommit till oss. Efter en liten renovering såklart…

Vi köpte huset sent en höst och förstod att detta stora projekt skulle inte kunna gå att göra samtidigt som vi bodde i huset. Planen blev därför att göra ett rum över vintern med arbetet utspritt över helgerna, för att sedan kunna sälja lägenheten, flytta in i det då beboeliga rummet och renovera därifrån.

Det känns inte som så längesedan, men kollar vi på den här bilden när vi börjat riva och Wilbur är med ute så förstår vi som känner honom att det var ett tag sedan.

bild-9

Vi rev ner väggarna till kattvindarna för att göra övervåningen till ett enda stort rum. Förutom att fungera som basstation och övernattningsplats medan vi renoverar resten skulle det senare fungera som vårt sovrum och klädkammare.

bild10 bild11

Sedan bröt vi ner innertaket och tog emot mängder med sågspånsisolering som vi skyfflade ner i sopsäckar. Vi började med ett 25-pack sopsäckar…

f42 j5j5bild

…och slutade med ungefär fyra gånger så mycket. Så runt 130 sopsäckar fyllda och bortburna hade vi nu ett tomt skal. Planen var nu att det nya gipsade taket skulle hänga under takbjälkarna, men när vi stod i rummet och det såg ut som på bilden nedan så började vi fundera.

Vi var visserligen rätt trötta (redan nu), men det är ju väldigt fint med synliga bjälkar i taket. Carl-Johan pratade med sin pappa på telefon och när de renoverade sitt hus ångrade de sig att de inte hade släppt upp taket lite högre. Med det sagt bestämde vi oss för att regla upp ett nytt tak ovanför, så att takbjälkarna hamnar synliga. Det är vi väldigt glada för nu med facit i hand!

bild kopia 5

Vi satte upp en vindväv och sedan en ångbroms och glespanel på det. Här emellan skall sedan isoleras med cellulosa både tag och väggar.

bild3 bild11 f24f24f

Isoleringen sprutades in från en lastbil i väggar och tak och sedan påbörjade vi jobbet att skiva väggarna. Nu börjar det roliga! Ett lager OSB och ett lager gips blev det.

hetrhr bild 7

Någonstans där i vintern bytte vi fönster. Det ser höstigt ut på bilden, men var egentligen flera minusgrader. Fönstren kom i alla fall på plats och vi blev väldigt nöjda.

fönster5 bild-7

Efter mycket spackel och slipjobb satte vi mikrolit-väv på gipsen och målade sedan taket vitt och väggarna nuderosa.

Det började nu bli väldigt kallt i det ouppvärmda huset och för att färgen skulle kunna torka och för att vi skulle kunna vara där på helgerna så köpte två två gamla oljefyllda element på Blocket och hade i rummet mellan helgerna.

bild-11

Det gamla gran(?)-golvet var nog egentligen ett underlagsgolv för det var väldigt lite slitet. Vi hade tidigare rivit bort en linoleummatta från golvet, men vet inte vad som suttit där tidigare genom åren.

Vi släpade upp en golvslip och slipade av golvet några vändor för att sedan behandla det med en vit hårdvaxolja från SAICO.

8

Sedan fick rummet agera basstation, övernattningsplats och temporärt kök över en sommar under renoveringen av resten av huset. Bilder därifrån hoppar vi över utan går rätt på efter-bilderna med rummet inrett och klart!

sovrum-efter-1 sovrum-efter-5

Bredvid ingången var det en liten inbuktning. Det blev nu lite plats för några morgonrockar på galgar. Ovanför sitter en gammal klassisk porslinskopp från IFÖ.

sovrum-efter-4 sovrum-efter-2

Återigen är vi så glada att vi tog en extra helg för att regla upp taket högre upp så att takbjälkarna fick komma fram och påminna oss om att huset är väldigt, väldigt gammalt.

sovrum-efter-3

Där kakelugnen stod finns nu bara murstocken kvar. Det är det som kvarstår att göra i rummet. Den vore nog fin att putsa upp eller göra något annat fint med. Men det våra vänner, är ett annat projekt…

1 Kommentar

  1. Så jättefint det blir! Ni är så duktiga och man blir så inspirerad!

Kommentera