Spännande historia från förr

Vi har fått tag på gamla foton från Missionshuset förr i tiden. Fotona är ofta tagna vid några speciella tillfällen så som söndagsskolefester, gudstjänster samt symöten. Ofta syns huset i bakgrunden och det som är intressant är att vi nu kan datera några av ombyggnationerna och många av sakerna verkar inte vara gjorda då vi trott.

 

———— 1915 ————

1915 Markims missionshus 25-Ürsjubileum

Detta foto är från 25-årsjubileét av kyrkan. Vi ser att den predikstol som vi tidigare trott var byggd på 40-talet fanns redan här. Den är i en annan färgsättning här än i dagsläget samt att mittendelen är förtäckt här.

 

———— 1920 ————

Maria Lindvall i höga ljusa hatten

1920 Markims missionshus 30-Ürjubileum

1923 Markims missionshus sîndagsskolfest

Lydia MattsonMaria RosenMaria GehlinMaria Lindvall

På fotona från 1920-1925 lägger vi märke till att farstun är mindre än vad den är i dagsläget, och ovanvåningen kanske var inredd, men den har här bara ett litet fönster i mitten. Fönstret bredvid farstun är ett skuggfönster och bara målat för att se ut som ett fönster.
Vi ser även att fönsterkarmarna var målade mörka förut, fodren var grå och fasaden var vit eller möjligen ljusgul. Den stora dubbeldörren är samma som sitter i huset idag, men trappan ser vi att den här var i trä. Nu är den istället gjuten i betong.

———— 1925 ————

1925 Markims missionshus sîndagsskolkurs

1925 ca Markims missonshus

På fotona från 1925 känner vi igen tavlan på översta bilden. Det var den vi hittade när vi tömde vinden på skräp. Tyvärr var själva tavlan trasig, men ramen var hel och den har vi sparat. Kul att få reda på när den var ifrån! Vi ser också två väldigt tjusiga lampetter hänga ovanför predikstolen. Tyvärr har vi inte sett några spår från dessa.

Den nedre bilden har många intressanta detaljer. Dels ser en väldigt tjusig bil parkerad bakom huset, kan det ha varit en väg in på baksidan av huset, där det nu bara är gräsmatta? Grannhuset syns även här och ser ut att vara en väldigt ståtlig byggnad. Nu är det gult med bruna knutar och utan snickarglädjen ovanför fönstren. Tråkigt! Men om man tittar noga på Missionshuset ser vi att här är farstun större och med ingången från ett annat håll än tidigare. Med andra ord har den alltså byggts om mellan 1920 och 1925. Vi ser även att under denna tidsperiod har man bytt ut det enkla fönstret i mitten av övervåningen till två stora och två små, dessa som vi nu har bytt ut mot nya likadana. Av fotot att döma ser det ut som att de har satt igen det gamla fönstret väldigt nyligen.

Tittar vi i vänsterkant av bilden ser vi en kort vedbod. Detta är troligen halva delen utav den vedbod som står där än idag. Nu är byggnaden längre, men vi har misstänkt att den blivit förlängd då takstolarna inte ser likadana ut hela vägen.

———— 1930 ————

1930 ca Markims missionshus 1

1930 ca Markims missionshus 2

1930-tal ca Markims missionshus sîndagsskola

Jämför man den mittersta och den undre bilden från 1930-talet så ser vi att mellan dessa har vedbon nu förlängts. På den nedre bilden har den samma storlek som i dagsläget. I den vänstra av dörrarna finns även en liten källare som finns kvar än idag. Möjligen en matkällare innan nästa förråd som finns idag byggdes med större källare. Vi ser också att man inte har grävt ut skogen bakom. Detta har vi hört gjordes för att få massor till att bygga viadukten för Roslagsbanan, så detta borde ha skett vid ett senare tillfälle.

———— 1935 och framåt ————

1938 ca Markims missionshus sîndagsskola

1965 Markims Missionshus, Gunnar Gîtborg

1974 Markims missionshus, Folke Palmqvist

Efter 1935 har vi här tre bilder. Den första gestaltar eleverna på söndagsskolan. Den mittersta visar en gudstjänst från 1965 där tavlan från tidigare nu är utbytt mot en tavla av Jesus. Fronten på mitten av predikstolen är här borttagen och den har fått sin nuvarande färg. Den nedersta bilden är från 1974 och även tavlan och att lampetterna är borttagna. På bägge bilderna kan vi även se att elradiatorerna finns, så med andra ord skaffade man elvärme senast 1965.

Tack till Bertil Hellsten som har tagit fram dessa bilder till oss!

4 Kommentarer

 1. Vilka fantastiska bilder!
  En riktig dokumentation av husets historia.
  Det sägs ju att en bild kan säga mer än tusen ord.
  Bara vi får hästvakt så kommer vi upp och ser på underverket!

 2. Jag gillar hattarna mest….framförallt den som ser ut som en tehuva. Mohahaha!

 3. Lite mer historik fr torpinventeringen på Granby

  Nere i Granbybacken där vägen svänger mot Granbykvarn ligger ännu under min tid den gamla smedjan. Men där smids inte längre, det lilla grå huset fungerar i stället som tvättstuga till Granbykvarn. Den sista gårdssmeden vid Granby var Johan Lindwall som dör 1928 och till sin död varit bosatt vid Karlslund – tidigare dragontorp till Yttergärde. Karl var gift med Charlotta och hade med henne två barn Maria Charlotta och Wilhelm Egron.

  Efter Lindwall övertar smeden Karl Johansson från Lindholmens gård Karlslund och bygger smedja.

  Charlotta, som är född 1859 är rullstolsbunden och flyttar tillsammans med dottern Maria, som är sömmerska, till övre planet i Markim-Orkesta Missionshus vilket Maria förestår. Maria Lindwall med svart hår, mittbena och glasögon spelar cittra och gitarr och fungerar under många år som uppburen söndagsskollärare inom Svenska Missionsförbundet. Som pensionär kommer Maria att tillsammans sin bror att bosätta sig på vackra Kålberga.

  • Carl-Johan

   Intressant! Tack Lise.
   Det går inte att föreställa sig hur man som rullstolsbunden kunde leva uppe på andra våning här i Missionshuset. Trappan är ganska trång och krånglig att komma upp för även om man kan gå…

Kommentera