Stora salen: före & efter

Namnet Stora salen har hängt kvar ända sedan vi såg det skrivet på en gammal ritning över huset som vi hittade när vi röjde. Och vi har inte kommit på några bättre ord för detta rum egentligen, då det är 70 kvm med både kök, vardagsrum, tv-hörna och skrivbordsdel.

Vi börjar från början. Så här såg det ut när vi precis hade köpt huset. Fint golv tyckte vi och alla som besökte huset. De skulle bara veta hur det skulle se ut snart…

bild 1

…japp, bort med golvet! Vi behövde ta bort det för att komma åt och isolera. Grunden gick inte att komma in i på något sätt och den gamla trossbotten hade rasat ihop och en del av isoleringen låg i grunden.

När vi hade rivit golvet såg vi dock att fyra golvbjälkar var angripna. Nästan lika lätt att byta allt som att byta tre tänkte vi och rev allting. Då kunde vi få ett stabilare bjälklag, mer isolering och golvvärme.

IMG_4558 bild kopia 16 bild-1

Sagt och gjort. Nya bärlinor, nya golvreglar och det hade blivit dags för golvspån med frästa spår för vattenburna värmeslingor. Golvet isolerades med 220mm cellulosaisolering. Det borde hindra att golvvärmen mestadels går neråt.

bild-9 bild-3

Köksön kom på plats och vi började regla upp väggar. Även dessa fyllde vi med cellulosaisolering. Nu skall det bli varmt i det här huset för första gången!

IMG_4793

Drygt 700 kilo marmor är ovanpå köksskåpen och det börjar likna en köksö.
Vi började det oändliga jobbet med att gipsa väggarna. Segt då det går två gipsskivor på höjd då väggarna är så höga.

IMG_4882 bild kopia 28

Sedan kände vi oss rätt klara. Efter väv och färg på väggarna så började vi långsamt fylla upp det stora rummet med möbler och inredning. En del hade vi redan beställt som till exempel soffor, medan vissa saker fick växa fram.

Nyligen var vårt hus med i Sköna hem (nr 7/2016). Några bilder var med från stora salen, men här kommer resten. Så här blev det alltså efter!

När man kommer in i salen finns en soffgrupp till vänster med två soffor mot varandra. Sofforna heter Petito och kommer från Stalands. Bordet har Carl-Johan svetsat ihop underredet till och gjutit en betongskiva som topp.

Motivet på väggen är en gammal karta över Frankrike som är uppdelad i flera bitar och framkallade 50×50 på fotopapper och sedan inramade i IKEA-ramar.

stora-salen-efter-1

Foto: Helén Karlsson

Taklampan hittade Sara på en utförsäljning hos pholc och det lilla sidobordet kommer från HAY. Golvlampan i mässing är ett loppisfynd.

stora-salen-efter-2

Foto: Helén Karlsson

Mässingskranen i köket gör sig fint mot den ljusa marmorn. Den kommer från Tapwell.

stora-salen-efter-3

Foto: Helén Karlsson

Köket är i grund och botten ett IKEA-kök ”Veddinge, grå” men med lite utvalda detaljer så som vitvaror från SMEG, handtag från Superfront. Golvet är ett vitvaxat furugolv och kommer från Föllinge.

stora-salen-efter-4

Foto: Helén Karlsson

Fläktkupan har vi ritat själva och beställt från en plåtslagare i Täby. Kaklet är billigaste möjliga från Hornbach (59:-/kvm) men blir väldigt snyggt när man sätter det omlott och med mörkgrå fog till. Vägglamporna i mässing är köpta på Baloo Antik.

stora-salen-efter-5

Foto: Helén Karlsson

När man kommer in i salen skymtar man tv-hörnan till höger med den midnattsblå sammetssoffan som Sara köpt på Blocket. Men artikelnumret under soffan avslöjar att den ursprungligen kommer från IKEA. Bakom syns skrivbordshörnan.

stora-salen-efter-6

Foto: Helén Karlsson

9 Kommentarer

 1. Trevlig blogg, hur gör man om man vill följa er?

 2. Sofia

  Wow, vilket jobb ni gjort! Fint att ni isolerar från insidan så att ni inte förstör fasaden. Jättesnyggt kök, vi har likadant kakel med mörk fog, ångrar att vi inte satte dem i förband som ni. Har bara en fråga, var äter ni? Jag ser inget matbord.

  • Carl-Johan

   Hej Sofia,
   Tack! Ja, vi isolerade inifrån. Fasaden var i fint skick trots sina 125 år, plus att det är mycket enklare inifrån.
   Som svar på din fråga så har vi en matsal vägg i vägg där vi kan äta. Det framgår nog inte av bilderna, men snart kommer ett inlägg upp med bilder från matsalen före & efter.

 3. Sjukt snyggt!! :-D Älskar kaklet, mycket snyggare än det där uttjatade ”subway tile” som alla envisas med att ha. Det här var (tycker jag) en mycket snyggare variant och klassisk på sitt eget vis. Billigt behöver inte vara fult, ni visar verkligen att det handlar om vart det placeras och inte om vad det är, som ör det viktiga. Wow vilket rum! Hittade just er blogg och jisses vad den inspirerar!

  • Carl-Johan

   Hej,
   Tack, vad kul att du gillar det vi gjort!
   Precis som du säger behöver billigt inte vara fult.
   Kul att du gillar bloggen också. Vi kommer fortsätta publicera före- & efterbilder på sådant som nu är klart.

 4. Carl-Åke Ingeström

  Imponerande. Både arbetet ock ekonomin. Men vad kostade fönstren?

  • Carl-Johan

   Hej Carl-Åke,
   Menar du de nya fönstren på nedervåningen? Cirka 10.000:- / styck. Kommer från Kronfönster.

Kommentera