Nu har det gått ett år från den sommar vi körde fullt ös två och en halv månad i sträck med den stora renoveringen av huset. Redan då hade vi tänkt att taket, ja, det behöver ju bytas. Det hade säkert hållit tätt några år till, men om vi skall ge oss på allt annat så känns det dumt att inte byta taket.

Det nuvarande taket är ett enkelt plåttak som vi har fått berättas för oss att man gått samman på 1980-talet och hjälpts åt att lägga på detta tak ovanpå spåntaket som ligger under och är det ursprungliga taket.

IMG_5956

IMG_6803

IMG_6837

Nicklas som spenderade hela förra sommaren här i Missionshuset hjälpte oss även denna sommar och vi började riva av den gamla plåten för att se vad vi skulle hitta under.

IMG_5929

Planen var att regla på taket med liggandes 45×70 och sedan skruva råspont på detta för att sedan lägga papp och ny plåt. Tur för oss var att när man på 1980-talet bytte tak så reglade man på och pallade upp där det hade sjunkit.

På de 30 år som gått sedan dess hade det inte sjunkit något mer, så vi kunde mer eller mindre regla på rakt på detta. Vi skruvade fast våra reglar med 200-skruv som gick igenom allt och drog fast i takstolarna, så det borde hålla fint.

IMG_5930

När det väl var dags att börja lägga på råspont så gick det fort. Vi staplade på och skjöt fast med spikpistol. Skönt med något nytt och rakt!

IMG_5934 IMG_5935

Två saker man bör hyra om man skall byta tak är:

  1. En riktigt bra byggställning.
    Det går ju såklart att bygga en egen eller flytta runt någon sorts rullställning, men det är så energikrävande. En riktig ställning är väldigt kostsamt att hyra. Vi betalade totalt 27.408:- för att hyra ställningen, men då monteras den upp och ner utan att vi behöver göra något.
    OCH – det bästa av allt: Vi frågade om det gick att få någon sorts lastplattform i höjd med ställningen och det fixade dem. Med andra ord kunde alla leveranser av virke, plåt och allt annat lyftas av direkt i den höjd vi behövde det.
  2. Bra presenningar
    Ja, det går att få lite regn på båge råspont och papp under tiden man bygger, men det är så jobbigt att gå runt och vara orolig.
    Riktiga presenningar finns att hyra för inga pengar allt. Nackdelen är att de är väldigt tunga att hantera, men man sover gott om natten medan man renoverar.

IMG_5933
IMG_5932

Carl-Johan fyller 29 och det kom ett Ballongogram från Sara som är nere med Wilbur hos farmor & farfar i Sätila. Så hann vi klart med råsponten på framsidan. Nu är det bara baksidan kvar, men där skall vi ha två genomföringar och tre takfönster, så det blir nog värre…

IMG_5939 IMG_5940