Uppfart utan lera, tack!

Det har aldrig riktigt funnits någon uppfart eller väg in på tomten. Vi (och ägarna innan oss) har kört in på gräsmattan, men redan första vintern märkte vi att det blev väldigt lerigt.

Vi hade tänkt att ta tag i tomten först när huset var relativt färdigt, men vi ändrade oss och bestämde oss för att ta tag i det nu istället.

Till sommaren kom stora projekt med att byta tak och tomten skulle inte hålla för så många fler tunga lastbilstransporter.

Först blev det till att ta ner en stor tall som stod i vägen.

IMG_5521

Sedan markerade vi ut hur vi ville ha uppfarten. Den sluttar ner mot huset och för att förhindra detta tänker vi göra den i två nivåer med L-stöd. Öppningen som är sprayad på marken är där trappan skall gå ner för sluttningen och fram till husets sidoingång.

IMG_5563

Lite singel i botten och sedan dags att sätta L-stöd. Vi köpte stöden från Benders och de kom levererade med lastbil så vi kunde lyfta av dem med grävmaskinen.

IMG_5564 IMG_5568

Det går fort att sätta ut stöden! Nästan så att de är värda sitt höga pris.

IMG_5570 IMG_5571

Fredrik rev sedan av en decimeter av sanden och leran som var vår tidigare uppfart. Ovanpå detta kommer sedan markduk och en decimeter grus som vi skall packa med en stor padda. Detta borde ha en så bra dränerande effekt att det inte ställer sig vatten där igen.

För att vara extra säkra så la vi ett dräneringsrör längs med L-stöden, på ovansidan som vi drog ut i diket.

IMG_5573

Vi passade också på att gräva fram ett avloppsrör som vi tidigare förberett när avloppet anlades. Detta drog vi fram till eventuellt blivande gäststuga och garage. Det är skönt att passa på och ha sånt gjort, för det skulle vara jobbigt att behöva gräva upp en fin uppfart om något år eller så.

IMG_5575 IMG_5577 IMG_5586

Uppfarten är ganska färdig. Om något år kommer vi toppa upp med finare grus, men tills vidare är det ingen idé att lägga på det.

Vi avslutade med att sätta kantlister som vi åkte till Jönköping (!) för att hämta. De fanns inte att få tag på några vettiga till ett okej pris i Stockholms-trakten så vi hittade en privatperson utanför Jönköping som fått för sig att ha som sudo-business att tillverka dessa. Vi tog skåpbilen dit och köpte ett gäng. Dessa kommer sedan rosta väldigt fint!

IMG_5655 IMG_5658

Nu är det bara en trappa kvar. Ungefär fram till det sprayade strecket skall den gå och vi har tänkt bygga den i betong. Bara till att skyffla bort lite grus och bygga en form i formplywood och glespanel.

IMG_5664 IMG_5665 IMG_5666

Vi valde att gjuta med öppna steg då trappan inte var så lång samt att vi kunde borsta till ytan snyggt när betongen börjat brinna lite halvt.

IMG_5678 IMG_5680

Formen bruten och vi blev nöjda med trappan!
För att den verkligen skall hålla ihop med L-stöden så borrade vi hål i dessa och satte fast armering med ankarmassa i hålen. Det borde inte röra på sig nämnvärt.

IMG_5681 IMG_5682IMG_5609IMG_5748

2 Kommentarer

  1. Lina

    Hej hej,
    Ser strålande ut! Kul att kunna följa projektet närmre än den snabba blick jag tar när jag åker förbi på morgonen på väg till jobbet.
    Jag tänkte höra om ni har kvar kontaktuppgifter på killen i Jönköping som tillverkar kantlisterna?

    Mvh Lina

Kommentera