När vi skulle bygga veranda var vi tvungna att söka bygglov. Vi bestämde oss för att göra alla ritningar själva. Så här gick vi till när vi sökte och fick bygglov, steg för steg.

Varför bygglov på veranda?

  1. Höjden – marken sluttar så verandagolvet blir 1 meter ovanför marken på högsta punkten.
  2. Nära tomtgräns – 4,4 meter från tomtgränsen, så därför behövs faktiskt också bygglov.
  3. Tak – vi skall ha tak över hela verandan, så då behövs bygglov.
  4. Ändring i fasad – för att komma ut till verandan behöver vi ta upp en ny ytterdörr från köket och ut. Även detta behöver bygglov.

Ritningar
Vi valde att inte ta in någon arkitekt för att rita vår veranda. Vi försöker alltid tänka att allt går att göra själv, och ritningar går faktiskt att göra själv. Självklart kan en arkitekt otroligt mycket mer än någon som inte är arkitekt, men vet man bara hur man vill ha det går mycket att rita själv.

Vi använder programmet Sketchup, som finns som gratisversion. Det är bra för att rita i 3D, men för att sedan göra ritningar utav dessa 3D-modeller krävs systerprogrammet LayOut. Det kan man ladda ner som trial och prova i 15 dagar, eller köpa för runt 6.000:-. Vi hade redan utnyttjat vår trail-version så vi köpte faktiskt programmet då vi tänkte att vi kommer använda det mer längre fram, och det är i vilket fall billigare än att låta någon annan rita det.

Här är exempel på ritningarna:
veranda-ritningveranda-ritning2
Direkt när vi skickade in ritningarna fick vi feedbacken från kommunen att de saknade en planlösning. Vi ritade en och skickade tillbaks.

Här kan du ladda ner alla våra ritningar för inspiration till hur du själv kan rita »

Kontrollplan
För att en bygglovsansökan skall vara komplett behöver man skicka in ett förslag på en kontrollplan. Det är en plan som man följer under byggets gång och sedan skickar in till kommunen. Se det som en checklista över viktiga saker som skall kollas.

När man bygger veranda eller så här enkla projekt behöver kontrollplanen inte var så avancerad.

Här kan du ladda ner vår kontrollplan om du behöver en likadan »

I väntan på kommunen
Sedan kom en låååång väntan. Vi visste att det kunde ta lång tid och att alla såklart vill ha bygglov lagom till sommaren. Men efter sex veckor ringde vi och kollade läget. En på kommunen kollade igenom ritningarna lite snabbt och kom med flera kommentarer på saker som vi behövde ändra. Här märks det att man inte är arkitekt direkt, då det var mer tekniska fel på hur vi hade ritat och vilka färger vi använt och liknande.

Vi korrigerade ritningarna och skickade tillbaks.

Situationsplan
Kommunen kom tillbaks till oss och behövde en situationsplan. Det är egentligen en tomtkarta med det nya bygget inritat och med inritade mått till framför allt aktuella tomtgränser.

Då inga kartor fanns på vår fastighet från tidigare fick vi beställa en karta från kommunens kart- & mätavdelning. Det finns avancerade och förenklade kartor och i vårt fall räckte det med en förenklad. Denna gick på ungefär 1.200:-

situationsplan

Grannyttrande
När man skickat in bygglovet kommer kommunen skicka ut brev med våra planer till berörda grannar och de har två veckor att återkomma med eventuella synpunkter. Har man bra kontakt med grannen kan man som vi bjuda över dem för att berätta om ens planer och prata om eventuella synpunkter direkt istället för att det skall gå via kommunen. Då spar man också lite tid.

Startbesked
När alla handlingar hade kommit in och vår handledare granskat dem fick vi ett SMS med startbesked att vårt bygglov var godkänt och vi kunde börja bygga!

Totalt tog det sju veckor från inskickad ritning till slutbesked.

Såklart firade vi!

Glöm inte att följa vårt bygge av denna fantastiska veranda »