När vi fick beskedet om att vi får borra och ringt borrfirman som då hade en lucka kommande vecka fick vi bråttom att ta bestämma var vattnet skulle ta vägen.
Då det finns väldigt få rum i missionshuset vill vi inte använda något av dem för att ha bergvärmepanna, inkommande vatten, hydrofor och sånt där tråkigt, utan vår plan har sedan ett tag tillbaks varit att ha allt sånt i ett av uthusen. Detta uthus kommer ha plats för sådana saker, bli tvättstuga och torkrum samt kanske en groventré eller bra plats att gå in med smutsiga barn som badat i lera.

Renoveringen av detta hus låg på framtiden men då vi skulle få vatten redan nu pausade vi arbetet i stora huset och började jobba lite här.

Till och från detta uthus behöver många saker gå. Ungefär dessa:

  • Inkommande vatten från brunn
  • Inkommande el från proppskåp utomhus
  • Värme till missionshuset
  • Varm & kallvatten till missionshuset
  • Värme till blivande gäststuga
  • Varm & kallvatten till blivande gäststuga
  • Utgående el till blivande gäststuga
  • Utgående avlopp från tvättmaskin, torktumlare och bergvärmepanna

Efter lite beräkningar kom vi fram till att vi behövde ett hål in i uthuset på 500×400 mm, och då det är vatten där i bör det vara på frostfritt djup.

 

bild 1 kopia 11

 

Vi började riva upp golvet i uthuset. Det var ett trägolv, men under det fanns 400 mm sågspån och sedan en betongplatta som var taket till källaren som finns under. Hmm…

 

bild 1 kopia 12

bild 2 kopia 12

 

Vi grävde då ett hål utanför huset längs med husgrunden en och en halv meter rakt ner. Det var rätt jobbigt, men skönt att marken praktiskt taget består utav sand. Då kom vi fram till att man skulle kunna göra ett hål genom grundmuren på huset, då komma in i källaren och sedan göra ett hål i betongplattan för att sedan få in allt till rätt våning i uthuset.

 

bild 2 kopia 11

bild 1 kopia 9

bild 1 kopia 10

bild 2 kopia 9

 

En slagborr med väldigt långt borr var bra att ha. Vi provade först att borra massvis med hål längs med kanterna där vår öppning skulle bli för att sedan prova att slå med en slägga. Det var helt omöjligt. Då pepprade vi istället hålet med många små hål och slog med släggan. Fortfarande stenhårt.

Tillslut kom vi igenom med en blandning av slagborr, slägga och yxa. Samma procedur applicerades på betongplattan genom taket, men där tog energin slut. Vi hämtade en diamantklinga och kapade igenom på några minuter.

 

bild 1 kopia 8

bild 2 kopia 7

bild 1 kopia 7

 

Nu påbörjas arbetet inför att gjuta en betongplatta som blir golvet i tvättstugan…