En dröm redan från början har varit att bygga veranda. Denna sommar står det äntligen på tur och här kan ni följa vårt verandabygge uppdelat i flera delar – från bygglov till förhoppningsvis invigning i sommar!

Denna sommar fyller Carl-Johan 30 mitt på självaste Midsommarafton och planen blev att bygga en veranda redo att invigas på denna dag. Lugnt tänkte vi, och ansökte om bygglov i april, men det skulle visa sig att ta ett tag med det där bygglovet. Vår väg till bygglov är en historia för sig, så vi ägnar ett eget inlägg för det. Bra för alla er som tänkt söka bygglov själva istället för att ta en in arkitektfirma.

Häromdagen kom SMS med startbesked – vårt bygglov var godkänt!
Varför behövde vi då bygglov för ett enkelt verandabygge?

  1. Höjden – marken sluttar så verandagolvet blir 1 meter ovanför marken på högsta punkten.
  2. Nära tomtgräns – 4,4 meter från tomtgränsen, så därför behövs faktiskt också bygglov.
  3. Tak – vi skall ha tak över hela verandan, så då behövs bygglov.
  4. Ändring i fasad – för att komma ut till verandan behöver vi ta upp en ny ytterdörr från köket och ut. Även detta behöver bygglov.

Här nedan är en av sidorna från ritningarna vi skickade in till kommunen. Vi ritade själva, och även det beskriver vi i inlägget om bygglovet.

veranda-ritning

Här på baksidan är tanken att verandan skall ligga. Det är söderläge, så ganska soligt när solen hittar igenom träden på baksidan, och så ligger det så långt bort från vägen som möjligt.

I väntan på bygglovet började vi mäta upp och staka ur var allt skulle hamna. Dels för att det kliade i fingrarna och dels för att få en aning om hur det kommer bli.

IMG_6876 IMG_6877

Nu kom bygglovet! Vi hyrde en jordborr och borrade 14 hål i där vi sedan skulle gjuta plintarna. För att vi hade mätt ut så noggrant innan var det bara att borra på och vi behövde bara hyra borren i tre timmar. Fantastiskt när det bara är sand i marken!

Vi skruvade up en bärlina på fasaden och två reglar ut från denna för att ha exakt koll på var hörnorna kommer hamna. Lördagens projekt avklarat!

IMG_7241

Så kom söndagen och gjutning av plintar. Jonas kom ut och hjälpte till och vi gjöt alla plintar förutom de till trappan, de väntar vi med lite tills vi ser mer exakt var den kommer hamna.

28 säckar grovbetong gick det åt och återigen var vi glada för att vi en gång skaffade en betongtombola.

IMG_7243

Vi skruvade ihop bärlinan som skulle sitta i mitten färdig med stolpskor och allt innan vi gjöt plintarna. Då kunde vi enkelt lyfta dit den, slå ner några reglar i backen, väga in den och klämma fast den där medan betongen stelnar runt stolpskorna.

Längst ut kommer det stå 90×90 limträstolpar direkt i stolpskorna och dessa skall istället följa marken, så höjden på dessa behövde vi ju inte justera in, däremot slog vi upp ett snöre för att sätta dem i linje med varandra.

Dessa limträstolpar skall sedan gå från marken, upp till altanen och hålla uppe den bärlinan, för att sedan fortsätta upp till en bärlina för takreglarna.

IMG_7246

Allt färdiggjutet och man börjar se storleken på verandan.
Nu väntar vi på att det skall bli lite bättre väder så att vi kan börja förmåla virket som skall användas, och på att limträstolparna skall anlända.

Verandabygget kommer fortsätta som en serie här på bloggen…

IMG_7245 IMG_7247