Veranda del 2: Stolpar & trall

Följetången med verandan fortsätter. Nu har det blivit dags för stolpar, skruvreglar och äntligen få lägga trall! Och inte vilken trall som helst – en giftfri supersnygg trall.

Runt om trallen står stolpar med runt 1,3 meters mellanrum. De är 90×90 limträstolpar och de är tänkta att dels hålla uppe verandan, dels agera som räckeshållare men framför allt att hålla uppe det kommande taket.

IMG_7255 IMG_7254 IMG_7253

Längst upp på stolparna fällde vi in en 45×195 regel som takreglarna kommer vila på. För att få detta jämnt och snyggt då alla stolpar skall ha olika längd på grund utav den sluttande marken så tog vi och spände upp ett snöre där den blivande trallhöjden skulle vara, och mätte oss upp till där takreglarna skulle ligga. Detta mått är ju samma för alla. Sedan mätte vi från snöret och neråt till plintarna och la ihop detta mått med det förra och då hade vi det färdiga måttet på varje stolpe.

IMG_7256

Med stolparna uppe började vi sätta upp skruvreglar. Dessa är av tryckimpregnerat virke för de kommer man aldrig att se. Däremot är bärlinorna runt om stolparna och takreglarna i vanligt virke för dem skall vi måla vita.

Vi var såklart tvungna att lägga ut lite trall för att testa hur det skulle se ut. Hjälpredan ville mest gå balansgång på bärlinorna…

IMG_7266 IMG_7268 IMG_7270 IMG_7272

Alla skruvreglar uppe och lagom raka. Dags att lägga trall!
Vi har valt att lägga trall från Organowood av några enkla anledningar:

 • Den är snyggt ljust träfärgad från början och inte grön
 • Den är helt giftfri!
 • Det är svensk trä, då det känns konstigt att importera trä till vårt land

Organowood är impregnerat med kisel under hårt tryck, vilket gör det röttåligt och flamsäkert. Det skall bli väldigt spännande att se hur utseendet utvecklar sig under åren.

IMG_4345 IMG_4344

Klämdag denna vecka så arbetet gick på högtryck i Missionshuset. Sara oljar alla blivande takbjälkar. Vi skall senare förmåla allt detta och råsponten innan det blir tak, för att slippa stå och måla undertak över en nylagd veranda.

Jonas hjälpte till och tillsammans med CJ la de trall hela dagen.

IMG_4347

Och 1800 trallskruv senare ligger trallen färdig. Två dagar höll vi på med det och då hann vi måla stolpar och reglar en första vända också. Vi är verkligen, verkligen nöjda hittills. Och nu när man ser det hela uppe tänker man att det är snyggt även utan tak. Nu har vi ju i och för sig redan beställt taket och man får väl ändå tänka att vi i Sverige har fler dagar med dåligt väder än med solsken, så man kommer nog uppskatta taket väldigt mycket ändå.

Nästa projekt är att såga upp ett stort hål och sätta in en dörr ut till verandan. På med snickarbyxorna igen…

IMG_7279 IMG_7282 IMG_7281

2 Kommentarer

 1. Elisabet Heinrich

  Hej!
  Vilken otroligt fin altan ni byggt! och till vilket charmigt hus. Vi är självklart mycket stolta att ni valt OrganoWood virke och undrar om vi skulle få lägga ut en bild på ert fina hus och berätta varför ni valde OrganoWood på våran Facebooksida? Våra OrganoWood’are älskar nämligen att ge varandra vacker inspiration på utemiljö. MVH Elisabet Heinrich, Marknadschef OrganoWood

  • Carl-Johan

   Hej Elisabet,
   Vad roligt att ni gillar det!
   Skicka mig ett mej på cj @ carljohanbauhn.se så kan vi prata om det.
   Hälsningar, Carl-Johan

Kommentera