Veranda del 4: Råspont & plåttak

Det stora sommarprojektet verandan går stadigt framåt. Nu är det dags att lägga tak. Först råspont och sedan plåttak, och allt skulle vara klart till midsommar.

Så långt på verandan hade vi hunnit med att själva (bortsett en del hjälp från Saras pappa), men nu började vi få lite ont om tid. Midsommarafton närmar sig och då Carl-Johan även fyllde 30 just på den dagen var det ju givet att ha firande här och såklart på verandan. Ingen riktig fest utan bygglov som det nu heter!

Vi tog in hjälp av Daniel som tidigare varit med och jobbat på huset. Han reglade upp taket efter vår konstruktionsritning. Tur att vi för en gångs skull hade en ritning för det är lite knepigt med tak som har olika lutningar och som behöver ha en speciell taklutning.

IMG_7302 IMG_7312

Vi hade egentligen vant oss att bara ha stolparna och överliggande så det kändes väldigt konstigt när reglarna kom upp och man kunde se hur taket skulle bli. Skulle det bli för mörkt?

IMG_7350 IMG_7349

Mycket vinklar hit och dit som sagt, men det blev ändå väldigt bra måste vi konstatera. Här är råsponten uppe på ena kortsidan och vi kan snart börja mata på långsidan.

IMG_7379

Det rasslade till och på två dagar var all råspont uppe.

Det blev mörkare inne i huset såklart, men vi har ändå fönster och ljusinsläpp från andra håll så det räcket, men det kan ju vara bra att tänka på i ett rum där man inte har fönster från andra håll.

På tur står här grundolja och färg. Taket och takbjälkarna målas sandgrå precis som fasaden, medan stolpar och detaljer blir vita.

Vi passade också på att provställa bordet med isfack i mitten som CJ svetsade ihop. Kommer ju bli toppen!

IMG_7380

Taket på verandan blir samma plåttak som vi tidigare lagt på huset också. Det heter Lindab SRP Click eller Takprofil Båstad och går att lägga själv om man är lite händig. Kolla här hur vi gjorde tidigare när vi la det.

Carl-Johan tog några plåtbitar per dag och sedan var taket nästan lagt. Förutom två bitar som ”saknades” (eller kapade han fel i några måntro?). Så tyvärr hann vi inte lägga klart hela taket, men det var ju på rätt sida som det saknades faktiskt, för det syns knappt och midsommarfesten kan gärna få komma nu!

IMG_7487 IMG_7488 IMG_7489

Av med skyddsplasten – dags för midsommarafton på verandan!

IMG_7578

2 Kommentarer

 1. Hanna

  Hej!
  Hittade till eran blogg när jag googlade runt på kakellist/bröstlist till badrum. Vi är mitt uppe i husbygge just nu och jag har googlat i timmar efter en vit kakellist som passar till vitt kakel men det enda jag har hittat är krämvita lister med lantlig stil som inte alls matchar ihop med kaklet vi valt… Därför undrar jag var ni har köpt den vita kakellisten till er badrum och vad den heter?

  Tack för en inspirerande blogg! :)

  • Carl-Johan

   Hallå Hanna,
   Den är från Kakelspecialisten, men har för mig att det var beställningsvara. Kolla med dem!

Kommentera